ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άδειο δικαστήριο

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Απαραίτητη η λειτουργία των δικαστηρίων

Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας καλεί όλους τους δικηγόρους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας.

Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ζητεί με ανακοίνωσή της την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, υπό την αναγκαία προϋπόθεση της λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεδρίασε χθες εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, με βασικό θέμα τη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας και έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

«Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη τη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες προς τούτο διοικήσεις των δικαστηρίων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα δικαστήρια των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενόψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κ.λπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, δεδομένου ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των δικαστηρίων, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει επηρεάσει καθοριστικά και δυσμενώς τους δικηγόρους, η συντονιστική επιτροπή χαιρετίζει την εκ νέου ένταξη του δικηγορικού λειτουργήματος στους πληττόμενους ΚΑΔ και ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να ληφθεί άμεσα μέριμνα για μέτρα στήριξης των συναδέλφων, όπως την ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη εξαγγέλθηκε, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου, τη μείωση ενοικίου κ.λπ.».

Επίσης, η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους δικηγόρους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (χρήση μάσκας- αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.), διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τη δημόσια υγεία και την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβατήρια και ταξίδι
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος στον «τουρισμό γεννήσεων» μετά την ακύρωση διατάγματος

Η κυβέρνηση Τραμπ θα εντείνει τα μέτρα κατά του «τουρισμού γεννήσεων» μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του δικαίου του εδάφους, το οποίο προβλέπει αμερικανική ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνται στις ΗΠΑ.
Γεώργιος Φλωρίδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκε ο Κώδικας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών - Δηλώσεις Φλωρίδη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε πως η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, ενώ ευχήθηκε επιτυχία στη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου σε μια κρίσιμη περίοδο αλλαγών για τον θεσμό.
Γιώργος Φλωρίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης: Πρότυπο διεθνούς πρακτικής η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη, με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη συμμετοχή υπουργών και δικαστικών εκπροσώπων, αναδεικνύοντας το έργο ως διεθνές υπόδειγμα.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκαταλείπεται το σχέδιο για το Ταμείο κατά της Εργαλειοποίησης

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημιουργία «Ταμείου κατά της Εργαλειοποίησης», όπως ανακοίνωσε ο Τοντ Μπλανς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιβεβαιώνοντας σχετική δήλωση του Ρεπουμπλικάνου Τζον Θουν.
Γεώργιος Φλωρίδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φλωρίδης: Αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων μόνο με ομοφωνία συλλόγων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης ανακοίνωσε νομοσχέδιο που αλλάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας ακινήτων και δεσμεύτηκε πως οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων.