Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο στον Αρχάγγελο της Ρόδου, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Αλέξανδρο Κολιάδη. Τα ξημερώματα, τα ορμητικά νερά παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα, πλημμύρισαν κατοικίες και επιχειρήσεις και κατέστησαν απροσπέλαστο το κέντρο του χωριού.
Ο κ. Κολιάδης βρέθηκε από νωρίς στον Αρχάγγελο μαζί με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και συνεργεία του Δήμου. Όπως ανέφερε, ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των ζημιών, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των πολιτών και στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας.
«Αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα που συζητάμε δεν έχουμε μία πλήρη εικόνα, γιατί το φαινόμενο συνεχίζεται. Ενώ πιστεύαμε ότι θα υπήρχε μία ηρεμία ή τουλάχιστον δεν θα ήταν τόσο έντονο όσο ήταν χθες το βράδυ, όπως βλέπετε συνεχίζει να βρέχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, επηρεάζοντας ιδιωτικές περιουσίες και βασικές υποδομές. «Από αύριο ή μεθαύριο θα ξεκινήσουν οι καταγραφές, γιατί οι ζημιές είναι πάρα πολλές. Είναι πολλά τα σπίτια, είναι πολλές οι επιχειρήσεις, είναι μεγάλο το οδικό δίκτυο που έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ένταση του φαινομένου, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, παρόμοια κατάσταση δεν είχε σημειωθεί στην περιοχή εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
«Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο, από ό,τι μου λένε εδώ οι κάτοικοι, είχαν να βιώσουν κάτι τόσο έντονο μέσα στο χωριό πάνω από 40 χρόνια», τόνισε.
Ο κ. Κολιάδης επισήμανε την ανάγκη να εξεταστούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε τόσο σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι προέχει η ασφάλεια των κατοίκων και η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων. «Πρώτα απ' όλα αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ασφάλεια των πολιτών και κυρίως να αποκαταστήσουμε τις ζημιές».
Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ότι βρέθηκε στον Αρχάγγελο περίπου στις 2:30 μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και χειριστές μηχανημάτων έργου. Οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν πρωτοφανείς, με τα νερά να μετατρέπουν τον κεντρικό δρόμο σε χείμαρρο και να παρασύρουν οχήματα.
«Αυτό που ζήσαμε χθες από τις 2:30 μέχρι τις 4:00 ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Εδώ που βρισκόμαστε, δεν ήταν μόνο τα αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο, σφηνωμένα πάνω στα πεζοδρόμια. Δεν υπήρχε καν πρόσβαση να περάσουμε τον κεντρικό δρόμο από το ύψος του νερού», τόνισε.
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ρόδου, όπως τα Αφάντου και τα Κολύμπια. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στον Αρχάγγελο, όπου η ένταση των φαινομένων ήταν εντονότερη.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και όσους κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. «Εδώ έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Πολιτική Προστασία. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί ήταν εδώ από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, επισημαίνοντας το έργο των υπηρεσιών υπό δύσκολες συνθήκες.
Παράλληλα, εξήρε τη στάση των κατοίκων του Αρχαγγέλου, που παρά τις μεγάλες ζημιές συνεργάζονται με τα συνεργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Θέλω να πω ειλικρινά ότι η αντιμετώπιση από τους πολίτες εδώ, που αντέχουν όλη αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είναι πραγματικά συγκινητική. Είμαστε δίπλα τους και αυτοί μας βοηθούν για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε κι εμείς. Αυτό δείχνει ότι οι Αρχαγγελίτες είναι άξιοι άνθρωποι και τους τιμά πάρα πολύ ότι ακόμα και στα δύσκολα δείχνουν ένα πρόσωπο πολύ ανθρώπινο», επεσήμανε.
Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος των καταστροφών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.
Μέχρι τότε, βασική προτεραιότητα για τις δημοτικές υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία παραμένει η αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας και η διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.