Επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Τρυπητή του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ μετέφεραν σε ασφαλές σημείο δώδεκα αλλοδαπούς που είχαν εντοπιστεί σε δύσβατη τοποθεσία. Η επιχείρηση, η οποία έγινε σε συνεργασία με το Λιμενικό, ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Οι διασωθέντες παραδόθηκαν καλά στην υγεία τους στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για το περιστατικό την 1η Νοεμβρίου, στις 20:15. Άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα από την 3η ΕΜΑΚ, καθώς και drone της ομάδας «ΙΚΑΡΟΣ».
Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι δώδεκα αλλοδαποί ήταν μέλη συνολικής ομάδας 43 ατόμων, που είχαν αποβιβαστεί από σκάφος στην περιοχή. Οι 31 εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής, ενώ για τους υπόλοιπους, που βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο, ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΜΑΚ. Όλοι μεταφέρθηκαν τελικά στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη επιχειρήσεις περισυλλογής αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
Στην πρώτη περίπτωση, μη επανδρωμένο μέσο της Frontex εντόπισε λέμβο με περίπου 75 αλλοδαπούς, σε απόσταση 43 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από περιπολικό πλοίο του Λιμενικού και μεταφέρονται στο λιμάνι των Καλών Λιμένων.
Στη δεύτερη περίπτωση, λέμβος με περίπου 62 αλλοδαπούς εντοπίστηκε επίσης από μη επανδρωμένο μέσο της Frontex, σε απόσταση 41 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Την περισυλλογή τους πραγματοποίησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο τους μεταφέρει στο λιμάνι της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, και στις δύο θαλάσσιες επιχειρήσεις επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες.