Ξεκίνησε σήμερα ο κύκλος των απολογιών στην κύρια ανάκριση για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο μπάσκετ, με πιθανότητα διεύρυνσης του αριθμού των εμπλεκομένων, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στον χώρο του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα και σοβαρές καταγγελίες.
Ο πρώτος από τους έξι κατηγορούμενους, πρώην διαιτητής, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή θα βρεθούν στο ανακριτικό γραφείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Ευάγγελος Λιόλιος και επιχειρηματίας που φέρεται ως συνεργάτης του, ενώ τη Δευτέρα θα απολογηθούν η εν ενεργεία και δύο πρώην διαιτητές.
Ο κατηγορούμενος που απολογήθηκε σήμερα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για στοιχεία της δικογραφίας που τον συνδέουν με χειραγώγηση συγκεκριμένων αγώνων, όπως και για το ποσό των 820 χιλιάδων ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, προσκομίζονται παραστατικά που δικαιολογούν το ποσό από επαγγελματικές δραστηριότητες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, που έχει πλέον ο 9ος Τακτικός Ανακριτής, δείχνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε περίπου 50 αγώνες μπάσκετ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να επηρέαζαν με διάφορους τρόπους είτε την άνοδο ομάδων κατηγορίας είτε τη διατήρησή τους στην ίδια κατηγορία.
Ανάμεσα στους αγώνες που ερευνώνται, περιλαμβάνονται και παιχνίδια του «Προμηθέα Πατρών», στην ηγεσία του οποίου βρισκόταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο βασικός κατηγορούμενος και θεσμικός επικεφαλής στο μπάσκετ, Ευάγγελος Λιόλιος.
Στα επίμαχα παιχνίδια συμμετείχαν ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και η ΑΕΚ, σε διάφορα έτη μεταξύ 2018 και 2026.
Από τα μηνύματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να συνεννοούνται για να ανακοπεί η άνοδος συγκεκριμένων ομάδων. Σε ένα από αυτά, κατηγορούμενος δηλώνει: "πρέπει οπωσδήποτε να χάσει" και "θέλω όπου τους βρίσκω να τους διαλύω γιατί είναι εχθροί μου."
Κατάθεση σημαντικού μάρτυρα, που προσήλθε αυτοβούλως στον Εισαγγελέα, αναφέρει ότι ένας τρόπος «πληρωμής» διαιτητών δεν ήταν πάντα χρηματικός, αλλά αφορούσε τη συνεχή τοποθέτησή τους σε σημαντικούς αγώνες ως αμοιβή για το «τί θα σφυρίξουν».
Ο ίδιος μάρτυρας, εν ενεργεία διαιτητής, παρέδωσε στοιχεία για 30 αγώνες της Β' κατηγορίας την περίοδο 2018-2026. Δεύτερος σημαντικός μάρτυρας, επιχειρηματίας και πρόεδρος ομάδας Β' κατηγορίας, φέρεται να μίλησε για χρηματικά ποσά που έλαβε για λόγους που εξυπηρετούσαν συμφέροντα του βασικού κατηγορούμενου και συγκεκριμένης ομάδας.