ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμβόλιο για Όμικρον

ΕΟΔΥ: 114 εισαγωγές για COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Άνοδος καταγράφεται στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στις εισαγωγές για γρίπη και COVID-19, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 12-18 Οκτωβρίου.

Αύξηση παρουσιάζουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις στη χώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 12-18 Οκτωβρίου. Παράλληλα, καταγράφεται άνοδος στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία λόγω γρίπης και COVID-19.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ακολουθεί ανοδική πορεία.

Όσον αφορά τις σοβαρές οξείες λοιμώξεις αναπνευστικού (SARI), ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 1.000 εισαγωγές είναι σταθερά χαμηλός, με μικρές αυξομειώσεις σε εβδομαδιαία βάση. Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μικρή αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Η θετικότητα στους διαγνωστικούς ελέγχους για τον ιό SARS-CoV-2 εμφανίζει ανοδική τάση, όπως και οι νέες εισαγωγές λόγω COVID-19. Κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 114 νέες εισαγωγές COVID-19, έναντι 95 την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να καταγραφούν νέες διασωληνώσεις ή θάνατοι.

Για τη γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα, όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ, υποχώρησε κάτω από το 10%, ενώ στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι νέες εισαγωγές γρίπης αυξήθηκαν, με 52 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα, έναντι 27 την προηγούμενη. Καταγράφηκαν δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, χωρίς να σημειωθεί νέος θάνατος.

Από την αρχή της επιτήρησης της γρίπης έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, μεταξύ 247 δειγμάτων, εντοπίστηκαν 14 θετικά για ιούς γρίπης, όλα τύπου Α. Από τα 12 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 11 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και ένα στον υπότυπο Α(Η3).

Τέλος, η θετικότητα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) παραμένει πολύ χαμηλή τόσο στην κοινότητα όσο και στο δίκτυο επιτήρησης SARI. Την τελευταία εβδομάδα δεν ανιχνεύθηκαν θετικά δείγματα για RSV σε κανένα από τα δίκτυα επιτήρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομειακό δωμάτιο κλίνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 7 νεκροί από κορονοϊό και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Η θετικότητα για RSV αυξάνεται σημαντικά στην κοινότητα, ενώ ο δείκτης για COVID-19 παραμένει σταθερός και η γρίπη εμφανίζει πτωτική τάση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του για την εβδομάδα 26/1-1/2.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Νέο υπόμνημα στην Εισαγγελία για τον ΕΟΔΥ

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε νέο υπόμνημα για τον ΕΟΔΥ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τονίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, διαλύεται το «πέπλο προστασίας» γύρω από υποθέσεις ανομίας στον οργανισμό.
Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα, 324 συνολικά, 30 θάνατοι

Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί 324 εγχώρια κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. 217 εμφάνισαν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, 107 ήπια, ενώ έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι σε άτομα άνω των 65 ετών. Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 34 νέα περιστατικά.
Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Μία από τις πιο δύσκολες χρονιές, τι συμβουλεύει ο ΕΟΔΥ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει φέτος μεγάλη επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με αυξημένα κρούσματα, κυρίως στην Αττική. Ο ΕΟΔΥ δεν διαπιστώνει αλλαγή στη συμπεριφορά ή μεταδοτικότητα του ιού σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Κουνούπι του Νείλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα Δυτικού Νείλου, 110 συνολικά, 9 θάνατοι

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με 45 νέα περιστατικά και συνολικά 110 φέτος, εκ των οποίων 81 σοβαρά και 9 θάνατοι (άνω των 65 ετών). Έντονη η παρουσία του ιού στην Αττική και άλλες περιοχές.
Άδειο γραφείο νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 180 περιστατικά λεγεωναρίων αναμένονται στην Ελλάδα το 2025

Το 2025 καταγράφηκαν στη χώρα 180 κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων, κυρίως σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πιο συχνά αφορούσαν άνδρες άνω των 65 και κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω δύο συστημάτων.