ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Σήμερα απολογούνται οι κατηγορούμενοι για εγκληματική δράση

Ξεκίνησε η κύρια Ανάκριση για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ με 11 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης.

Ξεκίνησε σήμερα η κύρια ανάκριση για την υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής ομάδας που κατηγορείται για απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου μέσω διαδοχικών εικονικών εταιρειών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της Ανακρίτριας καλούνται να απολογηθούν οι έντεκα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του κόμματος ΛΑΟΣ Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του. Το κατηγορητήριο αποδίδει στο ζευγάρι αρχηγικό ρόλο στη δραστηριότητα της ομάδας.

Ο Φίλιππος Καμπούρης μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης υπό φρούρηση από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ σε νοσοκομείο, δηλώνοντας ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Καταλυτικό ρόλο στη δομή και λειτουργία του κυκλώματος, σύμφωνα με τις κατηγορίες, είχαν τέσσερις λογιστές που θα δώσουν εξηγήσεις στην δικαστική λειτουργό, καθώς και δύο επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης.

Επιπλέον, απολογίες θα δώσουν και τα άτομα που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των εταιρειών που δημιουργούνταν στη θέση άλλων με απλήρωτους φόρους και εισφορές.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών για καταγγελλόμενη πολυετή δράση δομημένου μηχανισμού που εξαπατούσε φορείς του Δημοσίου μέσω του αποκαλούμενου ως "φαινόμενο του Φοίνικα".

Στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε περισσότερες από 29 εταιρείες, μεταξύ των οποίων νυχτερινά κέντρα, διαφημιστικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης, που "αναγεννήθηκαν" με νέα στοιχεία και εκπροσώπους, αντικαθιστώντας προηγούμενες εταιρείες που έκλειναν με χρέη έως 80.000 ευρώ η κάθε μία.

Η ζημιά που εκτιμάται ότι προκλήθηκε από τη δράση αυτή αφορά ποσό 1,5 εκατ. ευρώ απευθείας στον ΕΦΚΑ, ενώ συνολικά το Δημόσιο φαίνεται να ζημιώθηκε κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να αντικρούσουν πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα:

1. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

2. Ένταξη και συγκρότηση σε εγκληματική οργάνωση

3. Απάτη σε βάρος νομικού προσώπου άνω των 120.000 ευρώ, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία

4. Συνέργεια σε απάτη σε βάρος νομικού προσώπου άνω των 120.000 ευρώ

5. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση, κατά επάγγελμα

6. Μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών (πλημμέλημα).

Παράλληλα, η δικαστική λειτουργός, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας, θα διερευνήσει αν προκύπτει και έκτο κακούργημα που αφορά φοροδιαφυγή.

Η διαδικασία των απολογιών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίς το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: «Η εντιμότητα Τσίπρα ενοχλεί τη διαφθορά»

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι, υπό το βάρος της κρίσης, επιλέγει τη λάσπη κατά του Αλέξη Τσίπρα, αφού δεν βρίσκει τίποτα εναντίον του, προσπαθώντας να εξισώσει τους αντιπάλους του με τη διαφθορά.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γενικός εισαγγελέας στην Ουγγαρία μετά την αποχώρηση Όρμπαν

Η ουγγρική Βουλή εξέλεξε νέο γενικό εισαγγελέα, τον 65χρονο Πέτερ Φέγιες, σε μια περίοδο που εντείνονται οι έρευνες διαφθοράς κατά του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και των συνεργατών του, τρεις εκ των οποίων κρατούνται ήδη.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σημαντικές επιτυχίες κατά της παρανομίας τα τελευταία χρόνια

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτονται μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, με συνεχείς εξαρθρώσεις κυκλωμάτων και σημαντικά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ και τις Αρχές, χάρη σε αυξημένους ελέγχους και νόμους.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βαρύ κατηγορητήριο για ΜΚΟ που εκμεταλλευόταν εράνους

Έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων, χειραγώγηση αγώνων και σύσταση συμμορίας, σε υπόθεση εξαπάτησης δωρητών και υπεξαίρεσης χρημάτων από εράνους για άρρωστα παιδιά. Παραμένουν υπό κράτηση.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις Υπ. Δικαιοσύνης για τον πειθαρχικό έλεγχο του αντεισαγγελέα του ΑΠ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι διαβιβάστηκαν τα σχετικά έγγραφα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του αντεισαγγελέα Β. Φλωρίδη, λόγω άρθρου του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Φλέβα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη».
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Τέλος Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης

Η κυβέρνηση απαντά στις επικρίσεις για διαφθορά, αναδεικνύοντας την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τονίζοντας βελτίωση στα έσοδα και πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαψεύδει συγκάλυψη υποθέσεων.