ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εφημερίδα και λάπτοπ

Εκατονταετηρίδα ΕΣΗΕΠΗΝ: Επετειακή εκδήλωση στα Ιωάννινα

Η σημασία του περιφερειακού τύπου αναδείχθηκε στην έκθεση «Γράφουμε Ιστορία!» στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΠΗΝ, με ιστορικά ντοκουμέντα και σημαντικές δημοσιογραφικές παρουσίες.

Η σημαντική συνεισφορά του Περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση, την κοινωνία και την ιστορία αναδείχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης "Γράφουμε Ιστορία !". Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Ηπείρου, παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα και τη δημοσιογραφική διαδρομή ενός και πλέον αιώνα, ξεκινώντας από την ίδρυση της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα το 1926 έως και σήμερα στην Ήπειρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι διαφόρων Δημοσιογραφικών Ενώσεων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Δημήτρης Χορταργιάς της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο Ιωάννης Βοιτσίδης της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, ο Θέμης Μπερεδήμας της ΕΣΠΗΤ, καθώς και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Χριστίνα Συναρέλλη. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Γενικός Γραμματέας Τύπου και νυν Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Γαλαμάτης και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση όπου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ιστορική πορεία της ΕΣΗΕΠΗΝ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Από την είδηση στην ιστορία: ο Τύπος των Ιωαννίνων μετά το 1913».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ως οικοδεσπότης, υπογράμμισε πως οι δράσεις για την επέτειο των 100 ετών έχουν σκοπό να υπενθυμίσουν ότι οι δημοσιογράφοι υπηρετούν τους πολίτες, την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χριστίνα Συναρέλλη, τόνισε στον χαιρετισμό της τη σημασία της αξιοπιστίας στην ενημέρωση, αναφέροντας ότι η αξιοπιστία είναι σήμερα πολυτιμότερη από ποτέ. Επισήμανε επίσης τη διαχρονική εγκυρότητα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς.

Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, εξήρε την ύπαρξη της ΕΣΗΕΠΗΝ, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο και την αναγκαιότητα των συνδικαλιστικών οργάνων στην περιφέρεια, ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές της χώρας.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στην παρουσία όλων των Ενώσεων στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει την αλληλεγγύη και την ενότητα στον δημοσιογραφικό χώρο.

Ο Δημήτρης Χορταργιάς χαιρέτησε τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΠΗΝ, τονίζοντας ότι η συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της πρώτης Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα και η εξέλιξή της στη μεγαλύτερη γεωγραφικά Ένωση της χώρας αποτελεί ορόσημο για όλο τον περιφερειακό Τύπο και τη Δημοκρατία.

Ο Ιωάννης Βοιτσίδης, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Περιφερειακός Τύπος και τόνισε ότι πρέπει να αντέξει ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

Ο Θέμης Μπερεδήμας, Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, υπογράμμισε ότι στη σημερινή εποχή, όπου η παραπληροφόρηση αποτελεί καθημερινή πρόκληση, η ιστορική μνήμη του Τύπου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7,7 εκατ. ευρώ για αγροτεχνολογία, υδροπονία και καινοτομία στην Πελοπόννησο

Τέσσερα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» για την αγροτεχνολογία, υδροπονία, καινοτομία και πολιτισμό με στόχο νέες θέσεις εργασίας και συνεργασίες στην Πελοπόννησο.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για την Ήπειρο

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαινίασε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τόνισε τη βελτίωση των δομών Υγείας στην Ήπειρο και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης στα Ιωάννινα: Αλλαγές-σταθμός στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και δωρεάν εξετάσεις στα ΚΑΠΗ Ιωαννίνων, εγκαινιάζοντας ανακαινισμένες δομές υγείας σε Μέτσοβο και Ιωάννινα, τονίζοντας τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τασούλας: Ενεργές και νόμιμες οι αξιώσεις για γερμανικές επανορθώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων ότι οι ελληνικές αξιώσεις για γερμανικές επανορθώσεις παραμένουν ζωντανές και διεκδικήσιμες, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.
Βουνό Ζαγορίου Ιωάννινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιωάννινα: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό αγνοούμενου κυνηγού

Βρέθηκε σώος κυνηγός 42 ετών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο όρος Νεμέρτσικα, μετά από εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας. Είχε εξαφανιστεί χθες το πρωί κοντά στο χωριό Δρυμάδες. Τον παρέλαβε ασθενοφόρο.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ στις εκδηλώσεις για τα 83 χρόνια από το Ολοκαύτωμα Λιγκιάδων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων (4/10) και στις επετειακές εκδηλώσεις για το Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου (5/10).