Η υλοποίηση των 10 νέων αστικών πάρκων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με συνολικό προϋπολογισμό 21.398.000 ευρώ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, δεν πρόκειται μόνο για αισθητική αναβάθμιση, αλλά για μια ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών. Τα νέα πάρκα έρχονται ως απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σύγχρονης εποχής.
Η επιλογή των χώρων έγινε με προσοχή, σε κομβικά σημεία αστικών κέντρων, σε συνεργασία με τους Δήμους και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος είναι η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ή εγκαταλελειμμένων εκτάσεων, μετατρέποντάς τες σε «πνεύμονες πρασίνου» και «κύτταρα» αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικής συναναστροφής.
Ο Βασίλης Γιαννόπουλος σημειώνει ότι οι προηγούμενες παρεμβάσεις με 186 χώρους αναψυχής και άθλησης αποτέλεσαν θετικό παράδειγμα και τα νέα αστικά πάρκα συνιστούν ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει στη δημιουργία πιο ελκυστικών και ανθρώπινων πόλεων, προσφέροντας υγιείς διεξόδους δράσης σε πολίτες κάθε ηλικίας και αλλάζοντας καθημερινά το τοπίο της περιοχής με σχέδιο και συνέπεια.
Έξι αστικά πάρκα θα κατασκευαστούν σε Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα, μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τους Δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας, Ήλιδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επιπλέον, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων πάρκων σε Πύργο, Ρίο και Μεσολόγγι.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών, χώρων στάσης, παιδικών χαρών, χώρων άθλησης, πρασίνου και ανάπαυσης, με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και αυτόματων συστημάτων άρδευσης.
Περιλαμβάνονται επίσης διαμορφώσεις εδάφους, δίκτυα αποστράγγισης, ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής.
Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας των χώρων.
Η χρηματοδότηση της δημιουργίας των 10 νέων αστικών πάρκων εντάσσεται στην «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», στο πλαίσιο του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.