Με βαθιά θλίψη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ανακοίνωσε την απώλεια της Ελισάβετ (Έλσα) Γαλανίδου – Μπαλφούσια, διακεκριμένης εκπαιδευτικού, λαογράφου και ερευνήτριας, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια υπήρξε μια εξέχουσα μορφή των ποντιακών γραμμάτων, αφιερώνοντας τη ζωή και το έργο της στη μελέτη, καταγραφή και διατήρηση της ιστορίας και των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού.
Γεννημένη στον Πειραιά από πρόσφυγες γονείς με ρίζες στην Αργυρούπολη του Πόντου, διατήρησε ζωντανή τη μνήμη της προσφυγικής γενιάς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε για χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποχωρώντας ως λυκειάρχης.
Αρχικά ασχολήθηκε με την ιστορία και λαογραφία της Ηπείρου. Με την καθοδήγηση του Οδυσσέα Λαμψίδη, στράφηκε στη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού, κάνοντας την ποντιακή λαογραφία αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της.
Με συνέπεια και αγάπη για τον Πόντο, κατέγραψε ήθη, έθιμα, αφηγήσεις και δοξασίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και υπεύθυνη της βιβλιοθήκης της. Παράλληλα, συμμετείχε σε φιλολογικές εταιρείες και ποντιακά σωματεία, ενώ οι μελέτες της δημοσιεύθηκαν στον ποντιακό Τύπο. Υπήρξε επίσης άμισθη συνεργάτιδα της εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος», όπου μοιραζόταν τα αποτελέσματα της έρευνάς της. Επιπλέον, έδωσε δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, προβάλλοντας τον λαογραφικό πλούτο του Πόντου.
Σημαντική παρακαταθήκη αποτελούν τα βιβλία της, όπως τα «Ποντιακή λαογραφία: Οι 4 εποχές και οι μήνες τους», «Ο Άγιος Γεώργιος στον Ελληνισμό του Πόντου», «Η λαϊκή μετεωρολογία στον Πόντο και τα φυσικά φαινόμενα», «Λαογραφικά του Πόντου: Απ’ όσα μου είπαν και… άλλα» και «Σαχταρίτσα – Μαρίτσα: Από τα παραμύθια του ποντιακού ελληνισμού», το τελευταίο σε συνεργασία με τον Χριστόφορο Ευστ. Χριστοφορίδη.
Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε από σημαντικούς φορείς και ποντιακά σωματεία της Αττικής.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, η αδιάκοπη σχέση της με τον Πόντο και τα γράμματά του χαρακτήριζε την Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια μέχρι το τέλος της ζωής της. Παρέμεινε πνευματικά δραστήρια, μελετώντας και συζητώντας για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Για εκείνη, η ενασχόληση με την ποντιακή παράδοση ήταν στάση και έργο ζωής.
«Η απώλειά της αφήνει φτωχότερα τα ποντιακά γράμματα. Παραμένει, όμως, πολύτιμη η παρακαταθήκη που αφήνει στις επόμενες γενιές: τα βιβλία, οι μελέτες και οι καταγραφές της, αλλά κυρίως η προσήλωσή της στη διάσωση και μετάδοση της ιστορικής μνήμης και της λαογραφικής κληρονομιάς του Πόντου», αναφέρει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους της.
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, στις 13:00, στο Νεκροταφείο Κηφισιάς.