ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ενετικό λιμάνι Χανίων

Χανιά: Τιμήθηκε η επέτειος της καταστροφής του Αληδάκη στο Ασκύφου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Ασκύφου η επέτειος της καταστροφής του Αληδάκη (1774), με πλήθος κόσμου και φορέων, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης και του σφρακινού αγωνιστικού φρονήματος.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ασκύφου Σφακίων η εκδήλωση μνήμης για την ιστορική επέτειο της καταστροφής του Αληδάκη (1774), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών. Η εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, της κυβέρνησης, τοπικών φορέων και συλλόγων.

Η παρουσία πλήθους κόσμου επιβεβαίωσε τον σεβασμό των Κρητικών στις θυσίες των προγόνων τους για την ελευθερία. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός, «η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς μια τυπική επέτειος, αλλά πιστεύω ότι είναι μια ζωντανή υπενθύμιση της αδούλωτης σφακιανής ψυχής, κληρονομιά που δεν μας επιτρέπει να συμβιβαζόμαστε με το άδικο, ειδικά σήμερα στις μέρες που διανύουμε, που οι Πύργοι που καλούμαστε να γκρεμίσουμε, δεν είναι από πέτρα».

Στην τελετή παρέστησαν η υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Σέβη Βολουδάκη, ο δήμαρχος Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ασκύφου, Ιωάννης Καρκάνης, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, Γεώργιος Γυπαράκης, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ναυστάθμου Κρήτης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αντιδήμαρχοι του δήμου Σφακίων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανασίου, στο Μνημείο στις Καρρές Ασκύφου Σφακίων. Ακολούθησε ομιλία για τα γεγονότα της εποχής από τον δικηγόρο Ιωάννη Ντερμανάκη και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών συλλόγων.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ιωάννης Ζερβός ανέδειξε ως βασικό μήνυμα της επετείου την ανάγκη για ομοψυχία και ενότητα, επισημαίνοντας πως «οι μεγάλες νίκες κερδίζονται μόνο με την ομοψυχία». Τόνισε ακόμη τη στρατηγική της δημοτικής αρχής για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των Σφακίων, σημειώνοντας ότι «η ιστορία είναι η πυξίδα μας και μάλιστα σε μία εποχή έντονης παγκοσμιοποίησης και πολιτισμικής ομογενοποίησης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο της Διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου στον δήμο Παιονίας Κιλκίς, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η σταθερότητα δεν είναι συνώνυμο της στασιμότητας

Ο Άκης Σκέρτσος τονίζει στην «Καθημερινή» ότι η συζήτηση για τρίτη κυβερνητική θητεία πρέπει να βασίζεται σε έργα και σχέδιο, όχι σε μεταφυσική, και φέρνει ως παραδείγματα μακρόχρονες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταθερότητας.
Ακίνητα-Κατοικία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελκυστικός προορισμός για σύγχρονους αγοραστές πολυτελών ακινήτων η Ελλάδα

Στη διεθνή αγορά πολυτελών κατοικιών αναδύεται μια νέα κατηγορία αγοραστών, οι «Romantic Affluent», που ελκύονται από τον τρόπο ζωής και όχι μόνο από αξία ή προβολή, με την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει υψηλή παραγωγή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέφθηκε την Πιερία, συζητώντας με αγρότες και φορείς για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, νέα επενδυτικά σχέδια, έργα άρδευσης και το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας το κόστος ζωής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα διεθνώς, δίνοντας έμφαση στη γεωπολιτική, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την τεχνητή νοημοσύνη. Τόνισε τον ρόλο της χώρας στον ΟΗΕ και τη σημασία του Διαλόγου.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: 195 χρόνια από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Νίκος Δένδιας τίμησε τη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια στα 195 χρόνια από τη δολοφονία του, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη δημιουργία σύγχρονου κράτους, στρατού και ναυτικού, τονίζοντας τη διορατικότητα και αφοσίωση του.