Στη σύλληψη ενός 19χρονου προχώρησαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών Φθιώτιδας, ενώ ένας 25χρονος αναζητείται, μετά από απόπειρα εξαπάτησης πολίτη στην Αταλάντη. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό, προσποιούμενοι ο ένας τον λογιστή και ο άλλος τον αστυνομικό, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσουν την απάτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, το περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με πολίτη, προσποιούμενος τον «λογιστή», με σκοπό την εξαπάτηση και την απόσπαση χρημάτων. Στη συνέχεια, δεύτερος δράστης, εμφανιζόμενος ως «αστυνομικός», κανόνισε συνάντηση για την παράδοση των χρημάτων.
Ο πολίτης αντιλήφθηκε την απάτη και ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες οργάνωσαν επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κατά το προκαθορισμένο ραντεβού, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες προσέγγισε το σημείο. Ο συνοδηγός κατέβηκε για να παραλάβει τα χρήματα, αλλά μόλις κατάλαβε την παρουσία των αστυνομικών προσπάθησε να διαφύγει. Συνελήφθη σε μικρή απόσταση, ενώ ο οδηγός του οχήματος κατάφερε να διαφύγει αναπτύσσοντας ταχύτητα.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο στην Αττική, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο από τον συλληφθέντα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει ταυτοποιηθεί και η σύλληψή του θεωρείται θέμα χρόνου. Σε βάρος των δύο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης, επικίνδυνη οδήγηση και απείθεια.
Ο 19χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στις αρχές Αυγούστου εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Θήβα, όπου δράστες, προσποιούμενοι τους λογιστές, απέσπασαν περίπου 400.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα από ηλικιωμένη γυναίκα. Οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν ταυτοποιηθεί και αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους.
Εντατικοποίηση μέτρων και οδηγίες προς τους πολίτες
Με αφορμή τα περιστατικά, η ΓΕ.Α.Δ. Στερεάς Ελλάδας διαμηνύει ότι οι ενέργειες για την καταπολέμηση της διάπραξης απατών θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, με στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Παράλληλα, η Αστυνομία δίνει έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, παρέχοντας συμβουλές για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησης.
Επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, όπως το να εμφανίζονται ως «υπάλληλοι του ΔΕΔΗΗΕ», «λογιστές», «εφοριακοί», «αστυνομικοί» ή «δικηγόροι», και ζητούν χρήματα ή κοσμήματα με προσχήματα όπως τεχνικά προβλήματα, δήθεν βλάβες, αποφυγή προστίμων ή εξόφληση χρεών.
Συστάσεις της Αστυνομίας για αποφυγή εξαπάτησης
• Να μην πείθεστε από άγνωστους που σας καλούν ή εμφανίζονται ως δήθεν λογιστές ή υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, αν δεν τους έχετε καλέσει εσείς.
• Δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν υπαλλήλους σε οικίες ή δημόσιους χώρους για είσπραξη χρημάτων ή κοσμημάτων.
• Να είστε επιφυλακτικοί με άτομα που προσεγγίζουν ως γνωστοί συγγενικών ή φιλικών προσώπων.
• Μην ενδίδετε σε προτροπές για καταβολή χρημάτων λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού ή φιλικού προσώπου, χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση.
• Επικοινωνείτε πάντα με τα συγγενικά σας πρόσωπα με δική σας πρωτοβουλία και μη μιλάτε με άτομα που καλούν οι άγνωστοι.
• Μην παραδίδετε χρήματα ή κοσμήματα και μην δέχεστε να σας οδηγήσουν σε ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων.
• Έχετε διαθέσιμους τους αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, συγγενείς).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε χαρακτηριστικά των δραστών και των οχημάτων τους για να βοηθήσετε τις αρχές.
Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης.