ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
Φώτο: Shutterstock

Ένταξη και των τιμών καυσίμων στην εφαρμογή e-καταναλωτής 

Στην εφαρμογή αναρτώνται καθημερινά οι μέσες τιμές πώλησης 1.400 προϊόντων από 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ με 2.400 καταστήματα, με τον καταναλωτή να μπορεί να συγκρίνει τιμές και να κάνει τις αγορές του.

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των καυσίμων στο σύνολο της επικράτειας θα έχουν σύντομα οι καταναλωτές μέσω της εφαρμογής (app) e-καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η εφαρμογή, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά του λιανικού εμπορίου, συμπλήρωσε ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας και αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς παρακολουθούν καθημερινά την μέση τιμή πώλησης σε πάνω από 1.400 βασικά αγαθά. 

Μέχρι σήμερα, στην πρώτη φάση ανάπτυξης της εφαρμογής που έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ με συνολικά πάνω από 2.400 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα αναρτούν καθημερινά, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, τις μέσες τιμές πώλησης λιανικής 1.400 προϊόντων. Πρόσφατα, προστέθηκαν πάνω από 200 νέοι κωδικοί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, νωπά και κατεψυγμένα κρεατικά και ψάρια. Επίσης, στο e-καταναλωτής app, ο καταναλωτής μπορεί να πληροφορηθεί τις τιμές για μάσκες προσώπου καθώς και σε ποια καταστήματα είναι διαθέσιμες.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι να εμπλουτίζει διαρκώς τη λίστα με νέους κωδικούς, προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει τις τιμές σε όμοια προϊόντα έχοντας την δυνατότητα να επιλέξει  το φθηνότερο κατάστημα. 

Επισημαίνεται ότι οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργούν το «καλάθι» τους, με τα αγαθά που οι ίδιοι επιλέγουν, ώστε να παρακολουθούν από τη μία τη μέση τιμή του «καλαθιού» ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ και από την άλλη την εξέλιξη των τιμών στο χρόνο. 

Επιπρόσθετα, έχουν την δυνατότητα αφενός να ενημερώνονται για τα δικαιώματα των καταναλωτών και αφετέρου να επικοινωνούν μέσω της εφαρμογής απ’ ευθείας με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή διατυπώνοντας τις όποιες προτάσεις, παράπονα και καταγγελίες τους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής-Μικροσυστημάτων ιδρύει ο «Δημόκριτος»

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του 7ου Ινστιτούτου στον ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενισχύοντας την έρευνα σε μικρομηχανική, μικροηλεκτρονική και ημιαγωγούς. Η νέα δομή θα προωθήσει την τεχνολογική πρόοδο και τη στρατηγική αυτονομία της χώρας.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα προσελκύει ξένες παραγωγικές επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ενισχύει τη στρατηγική για ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, με έμφαση στην καινοτομία, τη βιομηχανία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 82 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις Στρατηγικών Επενδύσεων το 2026

Με τροποποιητική υπουργική απόφαση αυξάνονται τα κονδύλια για στρατηγικές επενδύσεις: η φορολογική απαλλαγή για το 2026 φτάνει τα 31,24 εκατ. ευρώ (+32,6%) και οι επιχορηγήσεις τα 50,74 εκατ. ευρώ (+153,7%).
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Συγκέντρωση επιχειρήσεων για φθηνότερες τιμές & ποιότητα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, όπου συζητήθηκαν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βιομηχανική ανανέωση και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή νομοσχέδιο για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπ. Ανάπτυξης με νέα κίνητρα για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, αναδιάρθρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης, στοχευμένες ενισχύσεις και ενιαίες διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαφανή λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε τη σημασία αναμόρφωσης του πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, με στόχο την στήριξη της βιομηχανίας. Αναμένονται 40 νέα πάρκα τα επόμενα 10 έτη, φτάνοντας τα 100 συνολικά.