ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου

Απολογούνται έξι για εγκληματική οργάνωση σε Πολεοδομίες Αττικής

Ενώπιον ανακριτή για εγκληματική οργάνωση βρέθηκαν έξι κατηγορούμενοι που φέρονται να παρείχαν, με αντάλλαγμα, εξυπηρετήσεις σε πολεοδομικές υποθέσεις, εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις τους σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Απολογίες ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς δίνουν οι έξι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η οποία φέρεται να παρείχε, έναντι αμοιβής, εξυπηρετήσεις σε υποθέσεις πολεοδομικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας τις θέσεις των μελών της σε αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι κατηγορούμενοι – πέντε δημόσιοι υπάλληλοι και ένας ιδιώτης μηχανικός – οδηγήθηκαν το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου παρουσιάστηκαν στον ανακριτή για να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο που τους αποδίδεται.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ηγετικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να είχε ένα ζευγάρι με καίριες θέσεις στην κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Οι δύο αυτοί βασικοί κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν τελευταίοι, δίνοντας τις απαντήσεις τους στον δικαστικό λειτουργό.

Το ζευγάρι φέρεται να καθόριζε τη στρατηγική της ομάδας, να συντόνιζε το δίκτυο επαφών και να προσδιόριζε τα ποσά που απαιτούνταν για τη διευθέτηση υποθέσεων, όπως η παράτυπη ή κατά προτεραιότητα έκδοση οικοδομικών αδειών, η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και η μείωση προστίμων.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι, ανά περίπτωση, με σειρά σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων:

– Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

– Δωροληψία υπαλλήλου κατά επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού

– Δωροδοκία κατά επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού

– Παράβαση καθήκοντος

– Διακεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

– Εμπορία επιρροής, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Ακυρώθηκε η 15ετής κάθειρξη του πρώην προέδρου Ουμάλα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού ακύρωσε την καταδίκη του πρώην προέδρου Ογιάντα Ουμάλα για διαφθορά και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του, κρίνοντας άκυρη τη δικαστική διαδικασία σε βάρος του.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Κατερίνας Παπακώστα για τις κατηγορίες στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων, δηλώνει αθώα για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζει άδικη και νομικά αστήρικτη την πλημμεληματική κατηγορία, ζητά άμεση εκδίκαση και ευχαριστεί όσους τη στήριξαν, δηλώνοντας ακέραια.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο 22 άτομα και τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για απάτη σε 22 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις βουλευτές, για υπόθεση αγροτικών κονδυλίων. Η βουλή ενέκρινε άρση ασυλίας 11 βουλευτών για τη συνέχιση της έρευνας.
Σημαία του Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Τολέδο ζητά χάρη για την υγεία του

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, καταδικασμένος για διαφθορά, ζητά χάρη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, τονίζοντας πως κινδυνεύει να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό σύμφωνα με τους γιατρούς.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ECONOMIST IMPACT: Η διαφθορά υπονομεύει δημοκρατία και πολιτική

Στη θεματική ενότητα του 30ου Government Roundtable, ειδικοί τόνισαν πως η διαφθορά απειλεί σοβαρά τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και αποχή των πολιτών από το πολιτικό σύστημα.