ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρουρά ΕΚΑΜ
Φωτογραφία: Φρουρά της ΕΚΑΜ. Credit: George Vitsaras / SOOC

Σύλληψη Παλαιστίνιου στην Κρήτη: Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για την επιχείρηση ODIN

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη 37χρονου Παλαιστίνιου στην Κρήτη για συμμετοχή στη Χαμάς. Η επιχείρηση «ODIN», με τη συνεργασία ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής, οδήγησε στη σύλληψή του στον Άγιο Νικόλαο. Ομολόγησε εκπαίδευση στη Μαλαισία.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε επίσημα τη σύλληψη 37χρονου Παλαιστίνιου στην Κρήτη, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Ιουνίου στο πλαίσιο κοινής δράσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ODIN», σχεδιάστηκε από τις ελληνικές αρχές και οδήγησε στη σύλληψη του κατηγορούμενου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση είχε ως στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο 37χρονος συνελήφθη στις 5 το πρωί και, μετά από πολύωρη ανάκριση, φέρεται να ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί από τη Χαμάς και είχε λάβει εκπαίδευση στην κατασκευή συνθετικών εκρηκτικών μηχανισμών στη Μαλαισία. Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε Μαλαισία και Ινδονησία λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης.

Η σύλληψη του 37χρονου σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη δύο Παλαιστινίων στην Κύπρο για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ο συλληφθείς φέρεται να διατηρούσε επικοινωνία με έναν από αυτούς, με τον οποίο είχαν εκπαιδευτεί μαζί στη Μαλαισία.

Οι αρχές παρακολουθούσαν τον 37χρονο επί δύο εβδομάδες, διαπιστώνοντας ότι είχε παραγγείλει μέσω διαδικτύου χημικές ουσίες για την κατασκευή εκρηκτικών. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τον στόχο της αποστολής, οι αρχές εκτιμούν πως ετοίμαζε επίθεση εναντίον ισραηλινού στόχου, ενδεχομένως συνδεδεμένου με κρουαζιερόπλοιο.

Στο διαμέρισμά του στα Πατήσια εντοπίστηκε εξοπλισμός για την κατασκευή βομβών, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί οι απαραίτητες πρώτες ύλες. Τα ευρήματα ενισχύουν τις υποψίες των αρχών για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει:

«Συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026, σε περιοχή της Κρήτης, 37χρονος αλλοδαπός παλαιστινιακής καταγωγής, έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ένταξη ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση HAMAS, καθώς και για λήψη εκπαίδευσης και ταξίδι για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Προηγήθηκε αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από τα οποία προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσης του 37χρονου με πρόσωπα που απασχόλησαν πρόσφατα τις αρχές άλλης ευρωπαϊκής χώρας για υποθέσεις τρομοκρατίας. Παράλληλα, ερευνώνται στοιχεία που αφορούν εκπαίδευσή του στην κατασκευή συνθετικών εκρηκτικών υλών.

Μάλιστα, ο 37χρονος εργαζόταν και διέμενε σε περιοχή της Κρήτης, ενώ, όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε προβεί σε διαδικτυακή παραγγελία εκρηκτικών υλών. Κατά τις επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες στην Κρήτη και την Αττική, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

• συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
• φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
• φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,
• κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων,
• αναλυτικός ζυγός ακριβείας εργαστηριακού τύπου και
• εργαστηριακός μαγνητικός αναδευτήρας με θερμαινόμενη πλάκα.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια

Συνελήφθη 39χρονος στην Ανατολική Αττική για εμπρησμό σε αγροτική έκταση με χρήση αναπτήρα, προκαλώντας φωτιά που έκαψε πέντε τ.μ. βλάστησης. Οι συλλήψεις έγιναν από τα Ανακριτικά Κλιμάκια της Πυροσβεστικής.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις μετά από διαδικτυακή γνωριμία στη Θεσσαλονίκη

Συναντήθηκαν μετά από διαδικτυακή γνωριμία στις Σαράντα Εκκλησιές. Ο άνδρας τραυμάτισε 25χρονη με μαχαίρι έπειτα από ένταση για κλοπή ρολογιού. Και οι δύο συνελήφθησαν, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείας.
Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Επτά νεκροί σε πτώση ελικοπτέρου με τουρίστες

Επτά άτομα, ένας πιλότος και έξι τουρίστες, σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην κομητεία Σαμπούρου της Κένυας, με προορισμό το καταφύγιο Λοϊσάμπα. Οι εθνικότητες των τουριστών δεν έχουν ανακοινωθεί.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Ταυτοποιήθηκαν τρεις Βρετανοί για τη ληστεία των 100.000 ευρώ, συνελήφθη ο ένας

Η αστυνομία Ρόδου ταυτοποίησε τρεις Βρετανούς ως δράστες της κλοπής χρηματοκιβωτίου με 100.000 ευρώ και 1.200 λίρες από σπίτι στο Φαληράκι τον Ιούνιο. Δύο έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ ο τρίτος βρέθηκε στη Ρόδο.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 30χρονος συνελήφθη για μεταφορά αλλοδαπών με κίνδυνο

Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη 30χρονος που μετέφερε έξι παράτυπους μετανάστες, δύο εκ των οποίων στον χώρο αποσκευών. Ο οδηγός αγνόησε σήμα της αστυνομίας, ενώ διαπιστώθηκε πως δεν είχε δίπλωμα και το όχημα έφερε κλεμμένες πινακίδες.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Συνελήφθη σύμβουλος του Πας για συμμετοχή σε απόπειρα γυναικοκτονίας

Συνελήφθη στη Βολιβία ο Αργεντινός σύμβουλος του προέδρου Πας, Φερνάντο Σεριμέδο, κατηγορούμενος για απόπειρα γυναικοκτονίας έπειτα από ένοπλη επίθεση στη δικηγόρο σύντροφό του. Τον εντόπισαν στο αεροδρόμιο της Σάντα Κρους.