ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αίθουσα συνεδρίου γεμάτη
Πλήθος παρακολουθεί ομιλία σε μεγάλη αίθουσα συνεδρίου, ιδανικό για ακαδημαϊκές, επαγγελματικές εκδηλώσεις ή φεστιβάλ.

Εκδήλωση για υγεία και περιβάλλον στον κινηματογράφο Μαντώ Μυκόνου

Η ALPHA MISSION - ΔELOS φέρνει κάθε Μάιο στη Δήλο κορυφαίες προσωπικότητες για διάλογο πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις. Στις 16/5/2026 στη Μύκονο, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες συμμετέχουν σε εκδήλωση για την υγεία του πλανήτη.

Η πρωτοβουλία ALPHA MISSION - ΔELOS επιστρέφει για πέμπτη χρονιά, φέρνοντας στις Κυκλάδες έναν παγκόσμιο διάλογο για το μέλλον της ανθρωπότητας και την προστασία του πλανήτη. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, το εγχείρημα συνδυάζει την επιστήμη, τις τέχνες και τον ανθρωπισμό, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζωή στη «Γη».

Το Σάββατο 16 Μαΐου 2026, στις 19:00, στον κινηματογράφο Μαντώ στη Χώρα Μυκόνου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ο παλμός της ζωής: Επανασυνδέοντας την προσωπική με την πλανητική υγεία». Ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες θα συναντηθούν με την τοπική κοινωνία, διερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη ευημερία και την υγεία του πλανήτη.

Μεταξύ των ομιλητών θα συμμετάσχουν οι Σταμάτιος Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής, Τομέας Διαστημικής Εξερεύνησης, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins· πρώην πρόεδρος, Ακαδημία Αθηνών, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών· καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της βραβευμένης ταινίας/συναυλίας «Οι [Αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές στη Δήλο», συνδυάζοντας μουσική και κινηματογράφο σε μια εμπειρία που αναδεικνύει τη σύνδεση τέχνης και περιβάλλοντος.

Η Δήλος ως σύμβολο διαλόγου και αναστοχασμού

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση απέναντι στην κλιματική κρίση. Η Δήλος, ιστορικός τόπος πολιτισμικής συνάντησης, βιώνει ήδη τις συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα της ανάγκης για δράση.

Η ALPHA MISSION - ΔELOS καλεί σε αναστοχασμό πάνω στις ρίζες της γνώσης και της δημιουργικότητας —την επιστήμη, την τεχνολογία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες— προτείνοντας έναν πολιτισμό που σέβεται και προστατεύει τη ζωή σε όλες τις μορφές της.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Εισαγωγή:
Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος & συνιδρύτρια, World Human Forum
Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η θεραπευτική σοφία της αρχαιότητας:
Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Βασίλης Λαμπρινούδακης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Η Γη σε σχέση με το Ηλιακό Σύστημα και τον Γαλαξία:
Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής, Τομέας Διαστημικής Εξερεύνησης, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins· πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
Νίκος Σέργης, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Ενιαία Υγεία: Ατομική και Πλανητική Υγεία:
Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ΕΙΕ· Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ΑΠΘ
Βαγγέλης Καρκαλέτσης, πρόεδρος ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Οι Τέχνες ως Συνδετική Δύναμη | εισαγωγή στην προβολή:
Diana Tishchenko, βιολονίστα
Σωκράτης Σινόπουλος, δεξιοτέχνης της λύρας

Οι [Αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές στη Δήλο | Προβολή ταινίας/συναυλίας (διάρκεια: 63΄)

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την 5η Διεθνή Συνάντηση της ALPHA MISSION - ΔELOS το 2025 © WHF/Stephan Talneau

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάδρομος σούπερ μάρκετ
ESG

Υπεύθυνες και βιώσιμες επιλογές προτείνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προτρέπει τους καταναλωτές να κάνουν υπεύθυνες και βιώσιμες αγορές, επιλέγοντας προϊόντα με πιστοποιήσεις όπως το EU Ecolabel ή το FSC.
Λογότυπο METRO εταιρείας
ESG

METRO: Πράσινες επενδύσεις με μείωση αποτυπώματος και εξοικονόμηση

Η METRO, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη, εφαρμόζοντας διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επενδύοντας σε ανακύκλωση.
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Καραμανλή: Η βιωσιμότητα δείχνει το μέλλον του τουρισμού

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, μιλώντας στην Attica Green Expo, τόνισε πως η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον πυρήνα στη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, με αύξηση εσόδων, ποιοτικής βελτίωσης και διεύρυνσης της περιόδου.