ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ασφάλεια ανθρώπων ξύλινα ομοιώματα
Credits: Shutterstock

Ανησυχητική αύξηση αυτοκτονιών σε εφήβους 15-19 ετών και η σημασία πρόληψης

Το περιστατικό με τα δύο ανήλικα κορίτσια αναδεικνύει ξανά το σοβαρό πρόβλημα της ψυχικής υγείας των νέων και την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και στήριξης για την αποτροπή των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Το σοκαριστικό περιστατικό με δύο ανήλικα κορίτσια που έπεσαν μαζί από ταράτσα επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών πρόληψης της αυτοκτονίας.

«Πώς φτάνουν δύο ανήλικα κορίτσια στο σημείο να πέσουν μαζί από μια ταράτσα; Το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη καμία κοινωνία», δηλώνουν οι ειδικοί επιστήμονες από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας – Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ – Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018. Τονίζουν ότι η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά δεν αποτελεί μια «ξαφνική» ή ακατανόητη αντίδραση.

Τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ καταγράφουν διαχρονικά περιστατικά αυτοκτονιών σε πολύ μικρές ηλικίες.

 Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ήδη μέσα στους πρώτους μήνες του 2026 σημειώνεται αύξηση στις ηλικίες 15-19 ετών, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των δομών πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης της ψυχικής υγείας.

Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, το 2022 αυτοκτόνησαν 4 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και 7 παιδιά ηλικίας 15-19 ετών. Το 2023, 1 παιδί ηλικίας 12-14 ετών και 9 παιδιά ηλικίας 15-19 ετών.

 Το 2024, 3 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και 7 παιδιά ηλικίας 15-19 ετών. Το 2025, 1 παιδί ηλικίας 12-14 ετών και 6 παιδιά ηλικίας 15-19 ετών, ενώ το 2026 έχουν καταγραφεί 1 παιδί ηλικίας 12-14 ετών και 8 παιδιά ηλικίας 15-19 ετών.

Όπως επισημαίνει η «ΚΛΙΜΑΚΑ», η αυτοκτονικότητα δεν είναι ένα αιφνίδιο ή μονοπαραγοντικό γεγονός, αλλά μια πολυπαραγοντική και δυναμική διαδικασία με σημαντικές γενετικές και ψυχοκοινωνικές συνιστώσες.

 Στην εφηβεία, η ψυχική δυσφορία συχνά δεν εκδηλώνεται με τρόπο άμεσα αναγνωρίσιμο, ενώ η αίσθηση αδιεξόδου και η συναισθηματική απορρύθμιση μπορεί να παραμένουν αόρατες μέχρι την εκδήλωση μιας κρίσης.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, ούτε να προχωρούμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς ολοκληρωμένη επιστημονική διερεύνηση». 

Ωστόσο, τονίζει ότι τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν την ανάγκη έγκαιρης επαγγελματικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων που βιώνουν σοβαρή ψυχική δυσφορία.

Η σημασία της πρόληψης και της υποστήριξης

Το περιστατικό επαναφέρει ένα κρίσιμο ερώτημα: τι δυσκολεύει τους εφήβους να εκφράσουν την ψυχική τους δυσφορία και να αναζητήσουν βοήθεια εγκαίρως;

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» απαντά: «Η σύγχρονη επιστημονική γνώση δείχνει ότι η ψυχική ευαλωτότητα δεν διαμορφώνεται αποκομμένα από το περιβάλλον. 

Αντιθέτως, η ποιότητα των σχέσεων, η αίσθηση ασφάλειας και η ύπαρξη υποστηρικτικών πλαισίων μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι στην εκδήλωση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς». 

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόληψη αφορά τη δημιουργία «ασφαλών» οικογενειακών, σχολικών και κοινωνικών περιβαλλόντων που επιτρέπουν την έγκαιρη έκφραση του ψυχικού πόνου.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ καταλήγει ότι «η πρόληψη της αυτοκτονίας στην παιδική και εφηβική ηλικία δεν μπορεί να περιορίζεται στην εκ των υστέρων διαχείριση τραγικών γεγονότων. 

Απαιτεί τη συστηματική ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, την εκπαίδευση οικογενειών και σχολείων στην αναγνώριση της ψυχικής επιβάρυνσης και την αποστιγματοποίηση της αναζήτησης βοήθειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου συναντήθηκε με στελέχη του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χειρίζεται την ψυχική υγεία για οικονομικό όφελος ημετέρων και χωρίς διαβούλευση με τους επαγγελματίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναδείξει το ζήτημα στη Βουλή.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Δεν έχουμε άλλο χρόνο για την προστασία των παιδιών μας

Ο Άκης Σκέρτσος, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών λόγω της τεχνολογίας. Από 1/1/2027 απαγορεύεται η πρόσβαση κάτω των 15 στο διαδίκτυο.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Προστασία παιδιών από ψηφιακό εθισμό, επένδυση στην παιδεία

Ο Άκης Σκέρτσος απαντά στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού απαιτεί εκπαίδευση, άθληση και ψυχική υγεία, παρουσιάζοντας παράλληλα τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα για παιδιά και γονείς.
Κύματα θάλασσας ακτή
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τρεις αδελφές αυτοκτονούν 16 χρόνια μετά τον χαμό της μητέρας τους

Τρεις αδελφές βρέθηκαν πνιγμένες στο Μπράιτον τον Μάιο, 16 χρόνια μετά τον πνιγμό της μητέρας τους. Σύμφωνα με έρευνα, ταξί τις μετέφερε κοντά στο σημείο όπου είχε πεθάνει η μητέρα τους στο Μπέρμιγχαμ, πριν μπουν στη θάλασσα.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτική δράση για ψυχική υγεία στη Θεσσαλονίκη από τον ΕΕΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης διοργανώνει δράση ενημέρωσης για την ψυχική υγεία και τις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας, στις 9 Οκτωβρίου, 10:00-13:00, στη στάση μετρό «Αγίας Σοφίας», με βιωματικά εργαστήρια και συμβουλευτική.
Τεχνητή νοημοσύνη απασχόληση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το MedWatch καλύπτει ψυχολόγους, οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγους

Το MedWatch επεκτείνεται σε οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγους, ενώ θα ακολουθήσουν και οι ψυχολόγοι μόλις θεσμοθετηθεί το πλαίσιο. Στόχος είναι ο ψηφιακός έλεγχος υπηρεσιών υγείας και η πανελλαδική εφαρμογή του συστήματος.