ΓΔ: 2385.63 1.41% Τζίρος: 336.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τρένο στον σταθμό Θεσσαλονίκης
Φώτο: Shutterstock

Θεσσαλονίκη: Απομάκρυνση παλιών βαγονιών από τις ράγες στα δυτικά

Ξεκίνησε η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών βαγονιών από τις ράγες της δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω διαγωνισμού, βελτιώνοντας το περιβάλλον και την καθημερινότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινά η απομάκρυνση του παλαιού και άχρηστου σιδηροδρομικού υλικού που για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στις ράγες της δυτικής Θεσσαλονίκης, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την καθημερινότητα των κατοίκων στις γύρω περιοχές.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το λεγόμενο «νεκροταφείο βαγονιών» προκηρύχθηκε ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την «Εκποίηση συνολικά 1.231 μονάδων παλαιού και άχρηστου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού». 

Το υλικό αυτό περιλαμβάνει 696 μονάδες του Ελληνικού Δημοσίου, που διαχειρίζεται η Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε., και 535 μονάδες ιδιοκτησίας της ίδιας εταιρείας, κατανεμημένες στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Ο δήμος Δέλτα, στα όρια του οποίου βρίσκονται δεκάδες παρατημένα βαγόνια, χαιρετίζει την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας πως «η απομάκρυνση του παλαιού και ανενεργού τροχαίου υλικού από τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή μας».

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο δήμος αναφέρει ότι «ως δήμος Δέλτα χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης». 

Όπως σημειώνεται, «έγινε το πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση των χώρων αυτών, που μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για έναν συνολικότερο σχεδιασμό αξιοποίησης και αναβάθμισης της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για την επίλυση του ζητήματος απαιτήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, ο οποίος κατάγεται από τα Διαβατά και γνωρίζει εκ των έσω το πρόβλημα.

Η δυτική Θεσσαλονίκη φιλοξενεί εκατοντάδες βαγόνια που εδώ και δεκαετίες παραμένουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, εγκαταλελειμμένα στις σιδηροδρομικές ράγες των Λαχανόκηπων, στη Διαλογή, στη Νέα Ιωνία, στην Αγχίαλο και στη Γέφυρα.

Πολλά από αυτά έχουν λεηλατηθεί ή χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια από αστέγους και περιθωριακά άτομα, ενώ τα περισσότερα έχουν σκουριάσει με το πέρασμα του χρόνου και πλέον προορίζονται για ανακύκλωση ως σκραπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό όχημα πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποίηση στους κατοίκους Ωραιοκάστρου για πυρκαγιά σε χώρο ανακύκλωσης

Λόγω πυρκαγιάς σε εταιρεία ανακύκλωσης στη Συμμαχική Οδό, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Ωραιοκάστρου ζητά από τους κατοίκους να μείνουν μέσα με κλειστά παράθυρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος τοξικών καπνών. Επιχειρεί άμεσα η Πυροσβεστική.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Προτεραιότητα ο καθαρισμός οικοπέδων για πρόληψη πυρκαγιών

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε ότι η φετινή πρόκληση είναι η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη λόγω βροχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των καθαρισμών για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς.
Μεγάλο δέντρο με φύλλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 41,6% στον αριθμό δέντρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης σε 30 μήνες

Τα τελευταία 30 μήνες ο αριθμός των δέντρων στον δήμο Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 41,6%, φτάνοντας τα 82.150. Μέχρι και τον Μάιο, φυτεύτηκαν 24.150 νέα δέντρα σε πάρκα και δημόσιους χώρους, ενισχύοντας το πράσινο στην πόλη.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έξυπνες κάμερες και υδρόμετρα σε απορριμματοφόρα Θεσσαλονίκης

Έξυπνες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης στα απορριμματοφόρα εντοπίζουν ζημιές και προβλήματα στους δρόμους. Τα δεδομένα αναλύονται σε πλατφόρμα για τη βελτίωση της πόλης, όπως ήδη εξετάζουν Θεσσαλονίκη και Θέρμη με το ΕΚΕΤΑ.
Νοσοκομειακό δωμάτιο κλίνες
ESG

Διανομή 1.250 φυτών στο νοσοκομείο Παπανικολάου για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διανεμήθηκαν 1.250 φυτά σε εργαζόμενους του νοσοκομείου Παπανικολάου. Η δράση εντάσσεται σε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, με διαγωνισμό φωτογραφίας.