ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας

Σπείρα εξαπατούσε πολίτες στην Αττική προσποιούμενη υπαλλήλους ΔΕΗ

Η ΕΛΑΣ ξήλωσε εγκληματική οργάνωση που παρίστανε υπαλλήλους εταιρείας ρεύματος, εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένους και διέπραττε κλοπές. Συνελήφθησαν έξι άτομα.

Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κλοπές εις βάρος πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, προσποιούμενη υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βορειοανατολικής Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης δράσης το πρωί της Τρίτης 5 Μαΐου, συνελήφθησαν έξι άτομα, ηλικίας 18, 33, 35, 40, 48 και 60 ετών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, απάτες κατ’ επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αντιποίηση.

Η δομή και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εγκληματική ομάδα είχε οργανωμένη εσωτερική δομή, αποτελούμενη από δύο βασικά σκέλη: την «ομάδα τηλεφωνικής προσέγγισης» και την «επιχειρησιακή ομάδα πεδίου». Τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο, λειτουργώντας από χώρο στα Άνω Λιόσια, ο οποίος είχε διαμορφωθεί ως αυτοσχέδιο τηλεφωνικό κέντρο.

Χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα (ghostphones), οι δράστες επικοινωνούσαν με τα θύματα, προσποιούμενοι υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Με πρόσχημα υποτιθέμενη διαρροή ή υψηλή τάση ρεύματος, ασκούσαν ψυχολογική πίεση ώστε τα θύματα να τοποθετήσουν χρυσαφικά, τιμαλφή και χρήματα κοντά στην είσοδο της οικίας τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες παρουσιάζονταν ακόμη και ως αστυνομικοί, προκειμένου να αποτρέψουν τα θύματα από το να προχωρήσουν σε καταγγελία. Την παραλαβή των αντικειμένων αναλάμβανε η «επιχειρησιακή ομάδα πεδίου», η οποία μετέβαινε στις οικίες χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακά» οχήματα.

Τα μέτρα κάλυψης και η λεία της σπείρας

Μέλη υποομάδας, που λειτουργούσαν ως τσιλιαδόροι, παρέμεναν στα αυτοκίνητα για να ειδοποιήσουν σε περίπτωση εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων. Οι δράστες διατηρούσαν τηλεφωνική επικοινωνία με τα θύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, ώστε να αποτρέψουν την οπτική τους επαφή με τους συνεργούς.

Η οργάνωση λάμβανε αυστηρά μέτρα προφύλαξης, όπως χρήση καπέλων, μασκών και γυαλιών, ενώ σε διάστημα 56 ημερών είχε αλλάξει εννέα οχήματα που μίσθωνε από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, τραπεζικές κάρτες, κοσμήματα, νομίσματα, ρολόγια μεγάλης αξίας και χρηματικά ποσά, καθώς και ένα όχημα που χρησιμοποιούνταν στη δράση της.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 33 περιπτώσεις απατών και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 273.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

όχημα αστυνομίας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η αστυνομία φυγάδευσε δήμαρχο λόγω απειλής από συμμορία ναρκωτικών

Ο δήμαρχος της Αλές στη νότια Γαλλία φυγαδεύτηκε και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλής επίθεσης από τη συμμορία «DZ Mafia», καθώς αυξάνονται τα περιστατικά βίας που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σφυροκόπησε και λήστεψε την πρώην υπουργό, λέει ο εισαγγελέας

Ο Τζόσουα Κέρι, 28 ετών, κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ, την οποία χτύπησε 21 φορές με σφυρί στο σπίτι της στη νοτιοδυτική Αγγλία. Η Γουίτικαμ βρέθηκε νεκρή στις 9 Ιουλίου.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα πρότυπο και ηγέτιδα στην αντιτρομοκρατία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγετική δύναμη στην αντιτρομοκρατία και παράδειγμα προς μίμηση, τονίζοντας τη στενή και διαρκή συνεργασία της με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.