ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γλυπτό Ομπρέλες Θεσσαλονίκης
Το γνωστό γλυπτό 'Ομπρέλες' κοσμεί την παραλία Θεσσαλονίκης με καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν ξανά και οι 41 ομπρέλες του Ζογγολόπουλου μετά τη συντήρηση

Οι 41 ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Θεσσαλονίκη επανήλθαν μετά από συντήρηση, λόγω εκτεταμένων ζημιών. Το έργο παραδόθηκε επίσημα με νέο φωτισμό, ενώ απομακρύνθηκαν και 260 λουκέτα που είχαν τοποθετηθεί από το κοινό.

Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου επέστρεψαν ανανεωμένες στη γνωστή τους θέση στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου. Το εμβληματικό γλυπτό, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, είχε υποστεί σημαντικές φθορές, κυρίως από ανθρώπινες παρεμβάσεις, καθώς πολλοί επισκέπτες συνήθιζαν να κρέμονται από τις μεταλλικές ομπρέλες, ενώ αφαιρέθηκαν συνολικά 260 λουκέτα.

Η επίσημη παράδοση του έργου πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. Η εκδήλωση σηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος φωτισμού, που αναδεικνύει το γλυπτό τις βραδινές ώρες.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου και ανιψιός του γλύπτη, Νίκος Θεοδωρίδης, ανέφερε πως οι ομπρέλες «ήταν σε κακό χάλι και έπρεπε να κατέβουν, με ειδικά μηχανήματα, από τη θέση τους και να μεταφερθούν στην Αθήνα προκειμένου να αποκατασταθούν». Όπως εξήγησε, οι ζημιές προκλήθηκαν κυρίως από θεατές, ενώ ο άνεμος Βαρδάρης είχε μικρότερη συμβολή, καθώς το έργο είναι σχεδιασμένο να κινείται με τον αέρα.

Ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε επίσης ότι το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του γλυπτού ως μνημείου νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για τον δημόσιο χώρο και την αισθητική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Τη συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης εξήρε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χάρη στη δωρεά του Συνδέσμου. Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης υπογράμμισε ότι το έργο αποτελεί ένα εμβληματικό τοπόσημο που παραδίδεται πλέον αποκατεστημένο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση εσωτερικής διακόσμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε η Γυάλινη Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία

Η Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στη Νέα Παραλία, προσφέροντας έναν διαφανή χώρο τέχνης 78 τ.μ., προσβάσιμο όλο το 24ωρο, όπου τα έργα φαίνονται και από μέσα και από έξω, εντάσσοντας τον πολιτισμό στο αστικό τοπίο.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Αγγελούδης: «Ελάτε στη Θεσσαλονίκη, ζήστε μια αυθεντική πόλη»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, προσκάλεσε τους Ρουμάνους να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την πλούσια ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη νεανική ενέργεια και τις πολλές εμπειρίες που προσφέρει όλο το χρόνο.
Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο μουσείου γαστρονομίας στην Αγορά Μοδιάνο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μουσείο γαστρονομίας πρόκειται να δημιουργηθεί στον πρώτο όροφο της Αγοράς Μοδιάνο, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, σε συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτητών της αγοράς.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη προσφέρουν δωμάτια σε πυρόπληκτους Χαλκιδικής

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, προσφέρουν δωμάτια σε πυρόπληκτους της Σίβηρης μέσω ειδικής πλατφόρμας, λόγω υψηλής πληρότητας στην περιοχή λόγω Δεκαπενταύγουστου.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση για το ξύλινο ντεκ: Προχωρά το έργο στη Θεσσαλονίκη

Η κατασκευή ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία από τον Λευκό Πύργο ως το λιμάνι συζητήθηκε στη δημοτική συνεδρίαση, με τον δήμο να επιβεβαιώνει πως το έργο θα προχωρήσει, καλύπτοντας έκταση 15 στρεμμάτων.
Γλυπτό Ομπρέλες Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανέρχεται το νερό στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στο MOMus

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου: μία στην παραλία, τοπόσημο της πόλης, και μία μικρότερη στη δεξαμενή του MOMUS στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία μετά από συντήρηση λειτουργεί ξανά ως υδροκινητικό έργο τέχνης.