ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας

Άνοδος θερμοκρασίας και μεταφορά σκόνης από Σαχάρα: Ποιοι επηρεάζονται

Άνοδος θερμοκρασίας και σκόνη από τη Σαχάρα αναμένονται λόγω τριών βαρομετρικών συστημάτων. Η σκόνη θα παραμείνει κυρίως στα ανώτερα στρώματα και δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα αέρα στην επιφάνεια.

Άνοδος της θερμοκρασίας και μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα, σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα, AtmoHub

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον συνδυασμό τριών επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων (χαμηλό - υψηλό - χαμηλό), τα οποία ενισχύονται από τη μεταφορά αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Όπως επισημαίνει το AtmoHub, οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν πάνω από τις πηγές σκόνης στην Αλγερία παρασύρουν σωματίδια, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο νέφος που θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Η θερμοδυναμική δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα αναμένεται να συγκρατήσει τη σκόνη κυρίως στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Έτσι, δεν προβλέπεται σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα κοντά στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του AtmoHub, από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Τετάρτη 5 Μαΐου, η σκόνη θα αρχίσει να επηρεάζει τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έως το τέλος της ημέρας το φαινόμενο θα έχει επεκταθεί στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας. Την Πέμπτη αναμένεται να επηρεαστεί και η Ανατολική Ελλάδα.

Προς το τέλος της εβδομάδας, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης της εξέλιξης του φαινομένου, ανάλογα με τις μεταβολές των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση και η εξέλιξη της μεταφοράς σκόνης είναι διαθέσιμες μέσω της Υπηρεσίας για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας CAMS στο διαδικτυακό portal του AtmoHub: https://portal.atmohub.gr/erimiki-skoni.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύννεφα στον ουρανό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μεταφορά σαχαριανής σκόνης στην Ελλάδα – Οι περιοχές που πλήττονται

Από σήμερα 27/7, νέο κύμα σαχαριανής σκόνης επηρεάζει την Ελλάδα, με τη μέγιστη ένταση να αναμένεται την Τρίτη 28/7. Η σκόνη θα είναι κυρίως στα ανώτερα στρώματα, ενώ το φαινόμενο θα διαρκέσει έως 29/7.
Ξηρασία λίμνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου για ακραία κύματα καύσωνα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ζώνη αυξημένου κινδύνου για ακραίες θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Α. Αργυρίου. Φαινόμενα όπως τα πρόσφατα ευρωπαϊκά κύματα καύσωνα ενδέχεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.
Μεσογειακή θέα θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μεσόγειος θερμαίνεται και αλμυραίνει πιο γρήγορα από ποτέ

Μελέτη στο "Geophysical Research Letters" δείχνει πως η Μεσόγειος θερμαίνεται και γίνεται πιο αλμυρή, κυρίως στην κεντρική και ανατολική περιοχή και την Αδριατική, όπου οι αλλαγές φτάνουν μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα άντεξε το καλοκαίρι του 2026 καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών και συγκρίνει τα στοιχεία με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ελλάδα-Κύπρος άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα στην Αθήνα, εκφράζοντας θλίψη για την απώλεια δύο αεροπόρων και τονίζοντας τη στενή σχέση Ελλάδας-Κύπρου ως αδελφών λαών σε δύσκολες στιγμές.