ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας
Φώτο: Shutterstock

Άνοδος θερμοκρασίας και μεταφορά σκόνης από Σαχάρα: Ποιοι επηρεάζονται

Άνοδος θερμοκρασίας και σκόνη από τη Σαχάρα αναμένονται λόγω τριών βαρομετρικών συστημάτων. Η σκόνη θα παραμείνει κυρίως στα ανώτερα στρώματα και δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα αέρα στην επιφάνεια.

Άνοδος της θερμοκρασίας και μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα, σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα, AtmoHub

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον συνδυασμό τριών επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων (χαμηλό - υψηλό - χαμηλό), τα οποία ενισχύονται από τη μεταφορά αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Όπως επισημαίνει το AtmoHub, οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν πάνω από τις πηγές σκόνης στην Αλγερία παρασύρουν σωματίδια, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο νέφος που θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Η θερμοδυναμική δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα αναμένεται να συγκρατήσει τη σκόνη κυρίως στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Έτσι, δεν προβλέπεται σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα κοντά στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του AtmoHub, από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Τετάρτη 5 Μαΐου, η σκόνη θα αρχίσει να επηρεάζει τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έως το τέλος της ημέρας το φαινόμενο θα έχει επεκταθεί στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας. Την Πέμπτη αναμένεται να επηρεαστεί και η Ανατολική Ελλάδα.

Προς το τέλος της εβδομάδας, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης της εξέλιξης του φαινομένου, ανάλογα με τις μεταβολές των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση και η εξέλιξη της μεταφοράς σκόνης είναι διαθέσιμες μέσω της Υπηρεσίας για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας CAMS στο διαδικτυακό portal του AtmoHub: https://portal.atmohub.gr/erimiki-skoni.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεωργής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Το δημογραφικό συνδέεται με την ανάπτυξη της περιφέρειας

Ο Θ. Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, συμμετείχε στο συνέδριο για το δημογραφικό και τόνισε τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης και της διαχείρισης υδάτων, ως κύριες προκλήσεις για τη χώρα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ελληνογαλλικός άξονας για θάλασσες και ενεργειακή μετάβαση

Στο Παρίσι, Ελλάδα και Γαλλία ενίσχυσαν τη συνεργασία τους σε περιβάλλον, θάλασσες και ενεργειακή μετάβαση. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην απανθρακοποίηση και εξηλεκτρισμό, στο πλαίσιο της πρόσφατης εταιρικής συμφωνίας των δύο χωρών.
Κυριάκος Πιερρακάκης συνάντηση Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος: Πυλώνες σταθερότητας, είπε ο Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε στη Λευκωσία πως Ελλάδα και Κύπρος είναι βασικοί πυλώνες αξιοπιστίας και σταθερότητας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε τη σημασία ενισχυμένων ευρωπαϊκών συνεργειών.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας για προστασία θαλασσών σε επίπεδο ΕΕ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην προστασία θαλασσών, περιβάλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την απανθρακοποίηση και τον εξηλεκτρισμό, όπως συζητήθηκε σε συνάντηση Υπουργών χθες στο Παρίσι.