ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:47
Ελληνική σημαία κυματίζει
Η ελληνική σημαία κυματίζει υπερήφανα σε καθαρό μπλε ουρανό.

Μεγάλη παρέλαση της ελληνικής ομογένειας στο Μανχάταν για την εθνική επέτειο

Χιλιάδες ομογενείς συμμετείχαν στη μεγάλη ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη, τιμώντας την 205η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με ισχυρά μηνύματα ενότητας.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, δεκάδων συλλόγων, κοινοτήτων, σχολείων και οργανώσεων από τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, τον Καναδά και την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου στη 5η Λεωφόρο του Μανχάταν η μεγάλη ελληνική παρέλαση για την 205η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η εκδήλωση επιβεβαίωσε για μία ακόμη χρονιά τον ισχυρό συμβολισμό της ως κορυφαίας στιγμής του απόδημου ελληνισμού.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 1:30 το μεσημέρι, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Πρόεδρος της φετινής διοργάνωσης ήταν ο Λου Κάτσο, με αντιπροέδρους τους Γιάννη Στρουμπάκη, Γιώργο Παραλέμο, Γιώργο Βενιζέλο και Γιώργο Μειντάση, εκτελεστική διευθύντρια τη Γεωργία Κοντζαμάνη και υπεύθυνο διοικητικής υποστήριξης τον Σταύρο Παπαγερμανό.

Μεγάλοι τελετάρχες της παρέλασης ήταν ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης και ο εφοπλιστής Νικόλας Τσάκος. Ως οργανωτικοί τελετάρχες τιμήθηκαν η Hellenic Initiative και η Capital Link των Νικόλα και Όλγας Μπορνόζη, ενώ τιμητικοί τελετάρχες ανακηρύχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Την πομπή άνοιξε η έφιππη φρουρά της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ακολουθούμενη από το λάβαρο της Ομοσπονδίας και τις σημαίες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. 

Παρέλασαν επίσης ιστορικά λάβαρα της Ελληνικής Επανάστασης, μεταξύ αυτών των Καλαβρύτων, της Καλαμάτας, της Μάνης, της Εξόδου του Μεσολογγίου, της Κρήτης, του Πόντου και του Ρήγα Φεραίου.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν καθ’ όλη τη διαδρομή. Ξεχώρισε επίσης η μεταφορά της σημαίας της Ακρόπολης από αριστούχους μαθητές ελληνικών κοινοτήτων, συμβολίζοντας τη συνέχεια της ελληνικής παράδοσης.

Παρουσίες και συμμετοχές

Στην παρέλαση συμμετείχαν η φιλαρμονική «Σπύρος Σαμάρας» από την Κέρκυρα, το Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, πολιτιστικό συγκρότημα από τη Λάρισα και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπό τους ήχους ελληνικών εμβατηρίων, παρήλασαν δεκάδες άρματα και εκπρόσωποι κοινοτήτων, οργανώσεων και σωματείων.

Ανάμεσά τους, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος, η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, η Παγκυπριακή Φιλαρμονική Ορχήστρα, η AHEPA, η Παναρκαδική Ομοσπονδία, οι κρητικές οργανώσεις Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία.

Το «παρών» έδωσαν επίσης δεκάδες ιστορικά σωματεία, όπως οι Πόντιοι, οι Χιώτες, οι Μακεδόνες, οι Ηπειρώτες, οι Λάκωνες, οι Δωδεκανήσιοι και οι Κερκυραίοι, μαζί με μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις από πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής.

Επίσημες παρουσίες και δηλώσεις

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και οι βουλευτές Αθανάσιος Παπαθανάσης (ΝΔ) και Γιώργος Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ). Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Σπυρίδων Διαμαντόπουλος.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Αντώνη Αλεξανδρίδη, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Αγλαΐα Μπαλτά, και τη Γενική Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Ιφιγένεια Καναρά. 

Από την Κυπριακή Δημοκρατία παρέστησαν η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Μυριάνθη Σπαθή και ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη Κυριάκος Πογιατζής.

Την παρουσίαση της παρέλασης ανέλαβαν οι Δημήτρης Α. Φίλιος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μιχαήλ Στράτης και Μαριάννα Αποστολάτου. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συμμετοχή σωμάτων ασφαλείας και δημοσίων υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, όπως η τελετουργική μπάντα της Αστυνομίας, η Πυροσβεστική και η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων.

Μηνύματα ενότητας και ιστορικής μνήμης

Οι θεατές κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου χειροκροτούσαν αδιάκοπα, σε μια εκδήλωση που συνδύασε ιστορική μνήμη, εκκλησιαστική παρουσία και συλλογική υπερηφάνεια. Το μήνυμα διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στις νέες γενιές της διασποράς κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Νωρίτερα, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν τελέστηκε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Μετά το πέρας της, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε και μία υπόσχεση... Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Χρόνια Πολλά Κύπρο».

Στη δοξολογία παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Ζοράν Μαμντάνι, ο οποίος τόνισε ότι «η ιστορία της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να ειπωθεί χωρίς τους Ελληνοαμερικανούς». Ο ίδιος σημείωσε: «Η ανεξαρτησία δεν είναι μικρό πράγμα... Είναι κάτι που κατακτάται», υπογραμμίζοντας τη διαχρονική αξία της ελευθερίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για drone από Βαλτικές χώρες

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι χώρες της Βαλτικής επιτρέπουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους από ουκρανικά drone κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση της Μόσχας.
Ταξί στη Νέα Υόρκη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας σε ανοιχτό υπόνομο

Μια 56χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, όταν πέφτοντας σε ανοιχτό υπόνομο στο Μανχάταν μετά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου της. Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα, χωρίς να έχουν γίνει συλλήψεις.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού και HACC Νέας Υόρκης για οικονομικούς δεσμούς

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το HACC Νέας Υόρκης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση οικονομικών δεσμών και προώθηση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.