ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή άρση κατασχέσεων από 1η Απριλίου για οφειλέτες

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί από 1η Απριλίου ψηφιακή διαδικασία άρσης κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, επιταχύνοντας διαδικασίες και μειώνοντας γραφειοκρατία για οφειλέτες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά από την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2026, στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας άρσης κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας περαιτέρω την προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών.

Με απόφαση του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή (Α.1077/2026), δημιουργείται νέο ψηφιακό πλαίσιο για την άμεση άρση κατασχέσεων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων και λοιπών υπόχρεων προσώπων (άρ.62  ν. 4170/2013), προς όφελος των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, με τη νέα ψηφιακή διαδικασία: 

  • Η άρση των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων κοινοποιείται πλέον ψηφιακά. Μόλις ο φορολογούμενος εξοφλήσει το χρέος του και αποστείλει σχετικό αίτημα στην υπηρεσία που εξέδωσε την κατάσχεση εις χείρας τρίτου, η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει την άρση και την αποστέλλει ψηφιακά προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα.
  •  Η ολοκλήρωση της άρσης  πραγματοποιείται  άμεσα, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τον φορολογούμενο.
  • Η κοινοποίηση των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα, καθώς και των άρσεων, πραγματοποιείται μέσω ασφαλούς διασύνδεσης (κόμβος ΑΑΔΕ) με τους διαμετακομιστικούς κόμβους «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» και «ΔΙΑΣ Α.Ε.».
  • Οι τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντάσσονται πλήρως στη νέα ψηφιακή ροή, ενοποιώντας τις διαδικασίες είσπραξης για κάθε είδους δημόσιο έσοδο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:

  • Τηλεφωνικά: Στο 1521 (χωρίς χρέωση), εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00
  • Ψηφιακά: Στο my1521 (24/7), επιλέγοντας: Θέματα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων > Δικαστικό-Κατασχέσεις > Άρση Κατασχέσεων. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν μήνυμα ή τηλεφώνημα από την εφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη

Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει 55.000 κλήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις Οι αποδέκτες δεν πρέπει να αγνοούν τις προθεσμίες, καθώς η παράλειψη απάντησης μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς φορολογικές συνέπειες.
ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα για ΦΗΜ – Πότε επιβάλλονται, πότε παραγράφονται

Με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται το πλαίσιο κυρώσεων για παραβάσεις σχετικά με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, τον χρόνο παραβάσεων και παραγραφής προστίμων, ανάλογα με το είδος και το λογιστικό σύστημα.
Κτίριο ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Εξηγήσεις για ανακλήσεις δωρεών σε τρίτα πρόσωπα

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι σε υπόθεση επιστροφής χρημάτων στον δωρητή την ίδια μέρα, επιβλήθηκε φόρος δωρεάς επειδή υποβλήθηκαν σχετικές δηλώσεις. Η δωρεά θεωρήθηκε ότι έγινε με την παράδοση των χρημάτων, ανεξάρτητα από την επιστροφή τους.
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος δωρεάς και πρόστιμο στο... χαρτζιλίκι του παππού στην εγγονή του

Φοιτήτρια από την Εύβοια που σπούδαζε στη Χίο κλήθηκε να πληρώσει φόρο και πρόστιμο στην εφορία, επειδή δεν υπέβαλε δήλωση δωρεάς, για το χαρτζιλίκι που ελάμβανε τμηματικά από τον παππού της, ύψους... 700 ευρώ.