ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Διασώστης μετά σεισμό
Διασώστης κινείται γρήγορα ανάμεσα στα ερείπια μετά τον σεισμό στην Πάργα.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε Θεσπρωτία & Ιωάννινα μετά το σεισμό 8/3

Σε εξέλιξη οι αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων. Έγιναν 350 έλεγχοι: 154 «πράσινα», 122 «κίτρινα», 74 «κόκκινα» σπίτια. Συνεχίζεται η αποτύπωση ζημιών σε συντονισμό με τους δήμους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αυτοψιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων της 8ης Μαρτίου 2026.

Σύμφωνα με στοιχεία της 20ής Μαρτίου 2026 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχουν διενεργηθεί συνολικά 350 έλεγχοι σε κατοικίες των Δήμων Δωδώνης, Ζίτσας, Ιωαννιτών, Σουλίου και Φιλιατών. Από αυτά, 154 κτίρια χαρακτηρίστηκαν «πράσινα», 122 «κίτρινα» και 74 «κόκκινα».

Όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ συνεχίζουν καθημερινά την αποτύπωση των ζημιών και τον συντονισμό με τις δημοτικές αρχές, καθώς λαμβάνουν διαρκώς νέα στοιχεία από τους δήμους.

Από τον Δήμο Δωδώνης έχουν αποσταλεί επικαιροποιημένες λίστες αιτημάτων, γεγονός που οδήγησε σε αναπροσαρμογή του προγραμματισμού των ελέγχων. Στον Δήμο Ζίτσας, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών, έχει ήδη καθοριστεί νέος κύκλος αυτοψιών, προκειμένου να καλυφθούν εκκρεμότητες και νέες αναφορές ζημιών.

Στον Δήμο Ιωαννιτών οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Φιλιατών. Εκεί, αν και η αρχική διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, οι δημοτικές αρχές απέστειλαν νέα αιτήματα επανεξέτασης λόγω πρόσθετων αναφορών από κατοίκους.

Παράλληλα, οι νέες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή δυσχεραίνουν τον ακριβή καθορισμό χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των αυτοψιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπογραμμίζουν ότι προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια και η αξιοπιστία της αποτύπωσης της κατάστασης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, επισκέφθηκε τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων και του περιφερειάρχη Ηπείρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ασφάλεια ανθρώπων ξύλινα ομοιώματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα στήριξης και πλήρης αποζημίωση για τους σεισμόπληκτους στην Ήπειρο

Ο υφυπουργός Κ. Κατσαφάδος διαβεβαίωσε από τα Ιωάννινα πως οι σεισμόπληκτοι της Ηπείρου θα αποζημιωθούν στο 100% για τις ζημιές στα σπίτια τους και ενημέρωσε για επίδομα ενοικίου 500 ευρώ για όσους τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα.
Διασώστης μετά σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη Ανάγκη σε Ιωάννινα, Δωδώνη, Παραμυθιά μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν περιοχές σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, μετά τον ισχυρό σεισμό ξημερώματα 8ης Μαρτίου, για άμεση αντιμετώπιση αναγκών και διαχείριση των συνεπειών του.