ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:52
Μοριακή βιολογία εργαστήριο

Λάρισα: 10.000 εβδομαδιαίοι έλεγχοι ευλογιάς στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο

Το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ευλογιάς αιγοπροβάτων, διενεργώντας δεκάδες χιλιάδες μοριακά τεστ σάλιου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη ανίχνευση και περιορισμό της νόσου.

Η συμβολή του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λάρισας αποδεικνύεται καθοριστική στη διαχείριση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, μέσω της διενέργειας μοριακών ελέγχων σε δείγματα σάλιου. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο τήρησης του πρωτοκόλλου του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη διακίνηση των σφαγών.

Στους χώρους του Εργαστηρίου παραλαμβάνονται και αναλύονται δείγματα από ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν οι μοριακοί έλεγχοι PSR που επιτρέπουν τη διάθεση των ζώων προς σφαγή, διασφαλίζοντας την υγειονομική προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια του 2025 πραγματοποιήθηκαν 150.000 τεστ σάλιου Swab από ατομικά δείγματα ζώων. Το Εργαστήριο ξεκίνησε ουσιαστικά τους ελέγχους μετά το Πάσχα του 2025 και επίσημα από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν κρίθηκε αναγκαία η ένταξη του Ειδικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας BSL-3 για την εξέταση δειγμάτων που συλλέγονται από τα περιφερειακά κτηνιατρικά κλιμάκια της χώρας.

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή της εξάπλωσης και την εκρίζωση του ιού της ευλογιάς. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, καθώς το Εργαστήριο πραγματοποιεί περίπου 10.000 ελέγχους την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 2.000 τεστ ημερησίως.

Το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας στελεχώνεται από 11μελές προσωπικό και αποτελεί πρότυπο εγκατάσταση τύπου P3, σχεδιασμένη για τη μελέτη μολυσματικών μικροβίων. Ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την πανώλη, με τον εξοπλισμό του να έχει χρηματοδοτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι το μοναδικό εργαστήριο εκτός Αθηνών, πέραν του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς του υπουργείου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε: «Εδώ και οκτώ μήνες η Περιφέρεια Θεσσαλίας με δική της πρωτοβουλία και με την έγκριση του Υπουργείου, χρηματοδοτεί την εργαστηριακή διερεύνηση του ιού της ευλογιάς στο σάλιο των αιγοπροβάτων που έρχονται δείγματα απ΄ όλη τη χώρα. Αναλύουμε σχεδόν 10.000 δείγματα τη βδομάδα και έτσι σφάζουν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα. Αλλιώς δεν θα σφάζανε πρόβατα εντός της Ελλάδος. Είναι ένα τεράστιο φορτίο που έχει οργανώσει ο συνάδελφος Γ. Βαλιάκος, τον οποίο θερμά ευχαριστώ, όπως και την Διευθύντρια του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Αθανασία Στουρνάρα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει σθεναρά την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου στη χώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβέστης σε πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Οι αόρατοι κίνδυνοι για υγεία πυροσβεστών από θερμότητα και καπνό

Ο καθηγητής Γ. Σακκάς επισημαίνει πως πέρα από τις φλόγες, οι πυροσβέστες απειλούνται και από αφύδατωση, θερμική καταπόνηση, και βλάβες στους νεφρούς λόγω υψηλών θερμοκρασιών και μυϊκής κόπωσης, σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για την απουσία της Κεραμέως μετά το δυστύχημα στα Τρίκαλα

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλιτεύει την απουσία της υπουργού Εργασίας μετά το εργατικό δυστύχημα στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ στα Τρίκαλα, ρωτώντας πού βρίσκεται η Νίκη Κεραμέως και αν έχει κάτι να δηλώσει.
Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών
ΔΙΕΘΝΗ

Αγγλία: Αχρησιμοποίητα φάρμακα για 75 πισίνες πετάχτηκαν σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την Εθνική Φαρμακευτική Ένωση, 3.400 τόνοι αχρησιμοποίητων φαρμάκων πετάχτηκαν στην Αγγλία το 2024-25, κόστος που ξεπερνά τα 480 εκατ. λίρες ετησίως για το NHS και θα γέμιζε 75 πισίνες.
Ραψάνη παραδοσιακό χωριό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεφάνι Τρικάλων: Νέος χώρος αναψυχής στο υψηλότερο χωριό Θεσσαλίας

Στο Στεφάνι, τον υψηλότερο οικισμό της Θεσσαλίας, δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 1.352 μέτρων νέος χώρος αναψυχής, με καλντερίμι, ξύλινο κιόσκι και προστατευτικά, στο πλαίσιο ανάδειξης των ορεινών χωριών από τον Δήμο Μετεώρων.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Νέο νοσοκομείο Ρόδου σε 1,5 χρόνο και προσλήψεις υγειονομικών

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε από τη Ρόδο άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρόδου και αντιμετώπιση ελλείψεων προσωπικού, με εργασίες αναβάθμισης οκτώ κλινικών και υποδομών μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.