ΓΔ: 2155.45 -1.28% Τζίρος: 111.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:42
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φώτο: ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Συγκινητικό αντίο στον Αντώνη Μανιτάκη στη Νομική ΑΠΘ

Με σεβασμό και συγκίνηση, η Νομική του ΑΠΘ αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, που αφιέρωσε 35 χρόνια στη σχολή. Η οικογένειά του ζήτησε να δοθεί το όνομά του σε αίθουσα και να ιδρυθεί συνέδριο στη μνήμη του.

Με συγκίνηση και λόγια βαθιάς εκτίμησης, η κοινότητα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της δάσκαλο, Αντώνη Μανιτάκη. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ζωντανή απόδειξη της επιρροής του στο πανεπιστημιακό και δημόσιο βίο, με πρώην φοιτητές και συνεργάτες να μοιράζονται αναμνήσεις και στιγμές που καθόρισαν τη διαδρομή τους.

«Είναι αλήθεια πως ορισμένοι άνθρωποι με μεγάλο εκτόπισμα είναι τόσο αισθητά παρόντες στη ζωή σου [...] που δεν μπορείς να το χωνέψεις ότι κάποια στιγμή μπορεί να λείψουν οριστικά από δίπλα σου», ανέφερε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, ανοίγοντας την εκδήλωση. Ο λόγος δόθηκε στον γιο του εκλιπόντος, Νικόλαο Μανιτάκη, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για τον πατέρα του, υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή του στη Θεσσαλονίκη και στο πανεπιστήμιο.

«Ο πατέρας μου ήταν γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Νομικής του ΑΠΘ. Υπηρέτησε εδώ αδιάκοπα για 35 χρόνια [...] Ήταν παθιασμένος με την πολιτική, δε θέλησε ποτέ αξιώματα», σημείωσε, μεταφέροντας την επιθυμία της οικογένειας να δοθεί το όνομα του Αντώνη Μανιτάκη σε αίθουσα της Σχολής και να διοργανωθεί συνέδριο στη μνήμη του.

Αναμνήσεις και λόγια από συνεργάτες και συναδέλφους

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετείχε διαδικτυακά, αναφέροντας ότι «ο Αντώνης ήταν ο προνομιακός συνομιλητής μου, μέσα από τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας». Θυμήθηκε τη συνεργασία τους κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, επισημαίνοντας το ήθος και τη διανοητική εντιμότητα του Μανιτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ και καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιχάλης Πικραμένος, τόνισε ότι τα κείμενα του Μανιτάκη «άνοιγαν δρόμους» για τη νομική σκέψη, προσφέροντας επιχειρήματα και ιδέες σε δύσκολες υποθέσεις. «Ήταν επιστήμονας που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον χαιρετισμό του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξήρε τη συνεργασία τους στην τρικομματική κυβέρνηση της περιόδου 2012-2014, αναφέροντας πως τον εντυπωσίασαν «η σοφία, η νηφαλιότητα και η συναισθηματική του νοημοσύνη».

Η παρακαταθήκη του Αντώνη Μανιτάκη στη νομική επιστήμη

Η ομότιμη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, σημείωσε ότι «η κοινότητα των συνταγματολόγων πενθεί σήμερα ένα εξέχον μέλος της», υπογραμμίζοντας πως ο Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» έχασε τον πρώτο και μοναδικό επίτιμο πρόεδρό του.

Ο διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, αν. καθ. Γιώργος Καραβοκύρης, μίλησε για το πάθος του Μανιτάκη στη διδασκαλία και τη βαθιά του ανθρωπιά. «Αυτό που μας έμαθε είναι ότι αξίζει να ζεις χωρίς να φοβάσαι και να τολμάς. Και στην επιστήμη και στη ζωή», είπε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία διάβασε κείμενο που είχαν γράψει ως φοιτητές του ΑΠΘ, όταν πρότειναν να απονεμηθεί στον Μανιτάκη το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας το 2007. «Κάποιος είπε ότι ο δάσκαλος δε δίνει μόνο τη σοφία του, αλλά κυρίως την πίστη και την αγάπη στους μαθητές του», κατέληξε συγκινημένη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβολή στη δίκη των 38 συλληφθέντων μετά την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Αναβλήθηκε για τον Μάιο η δίκη των 38 φοιτητών που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ, λόγω κωλύματος συνηγόρου. Κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και μερικοί και για απείθεια λόγω άρνησης δακτυλοσκόπησης.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Θα αποδοθούν ευθύνες για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, χαρακτήρισε «ντροπιαστικά» τα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΠΘ, τονίζοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν τη συνολική εικόνα του Πανεπιστημίου και ζήτησε εξηγήσεις για τα γεγονότα.
Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην διενέργεια εξετάσεων με φυσική παρουσία εμμένει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι διαδικτυακές εξετάσεις των Νομικών μαθημάτων δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων» και καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να άρουν άμεσα την κατάληψη.
Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές ΑΠΘ εκδίδουν την Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Φοιτητική Κάρτα

Το ΑΠΘ διαθέτει πλέον την Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Φοιτητική Κάρτα, με πάνω από 4.500 φοιτητές να την έχουν εκδώσει ήδη. Η κάρτα διευκολύνει την κινητικότητα, την ταυτοποίηση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εκπτώσεις σε όλη την ΕΕ.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΠΑΕ: Φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμο θάλαμο εκτροφής κοτών και ζελεδάκια με ρεβίθι

Φοιτητικές ομάδες του ΔΙΠΑΕ βραβεύτηκαν για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες όπως αυτοματοποιημένος θάλαμος για κότες, πλατφόρμα αυτόνομης πλοήγησης και ζελεδάκια ρεβιθιού, στο Διαγωνισμό Καινοτομίας του πανεπιστημίου.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα στο ΑΠΘ ως φόρος τιμής στους φοιτητές των Τεμπών

Φυτεύτηκαν 500 νέα δέντρα στο campus του ΑΠΘ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την πρασίνιση της πανεπιστημιούπολης. Μια αγριοκερασιά φυτεύτηκε συμβολικά στη μνήμη των φοιτητών που χάθηκαν στα Τέμπη το 2023.