ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
Περιπολικά σκάφη επιχειρούν στα νερά του Αιγαίου εν μέσω έντασης και κρίσης.

Τι αναφέρει το Λιμενικό για το δυστύχημα στη Χίο, στους 15 ανέρχονται οι νεκροί

Το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι μετά από σύγκρουση σκαφών στη Χίο, ένα σκάφος με μετανάστες βυθίστηκε. Διασώθηκαν 25 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν 15 νεκροί.

Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Χίου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν συνολικά 14 σοροί (11 αντρών και 3 γυναικών), οι οποίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 15.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το περιστατικό εκτυλίχθηκε όταν φουσκωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε φουσκωτό ταχύπλοο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ανατολικές ακτές της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου.

Ο χειριστής του ταχύπλοου αγνόησε τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του Λιμενικού, άλλαξε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση στη δεξιά πλευρά του περιπολικού σκάφους. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθιση του ταχύπλοου, με τους επιβαίνοντες να πέφτουν στη θάλασσα.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα ιδιωτικό σκάφος με δύτες και δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά 25 αλλοδαποί (7 άντρες, 7 γυναίκες και 11 ανήλικοι) διασώθηκαν από το πλήρωμα του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο λιμάνι, προτού διακομιστούν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο. Μία από τις γυναίκες υπέκυψε στα τραύματά της. Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν επίσης δύο μέλη του πληρώματος του Λιμενικού, με τον έναν να παίρνει εξιτήριο και τη συνάδελφό του να παραμένει για περαιτέρω εξετάσεις.

Η προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό πιθανών αγνοουμένων, με τη συνδρομή πέντε περιπολικών σκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ασθενοφόρο Citroën Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Έρευνες για αγνοούμενους μετανάστες, δύο συλλήψεις διακινητών

Συνεχίζονται οι έρευνες στα νότια των Καλών Λιμένων για αγνοούμενους μετά την ανατροπή λέμβου με 50 άτομα. Συμμετέχουν πλωτά και εναέρια μέσα. Δύο άτομα συνελήφθησαν ως διακινητές, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς.
Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση να μη δικαιολογεί τα ναυάγια ως τυχαία

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη τραγωδία προσφύγων σε ναυάγια, και κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτικές αποτροπής αντί διάσωσης. Ζητά άμεση, πλήρη διερεύνηση στα πρόσφατα ναυάγια Χίου και Κρήτης και απόδοση ευθυνών.
Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ρωτούν Κομισιόν για το ναυάγιο μεταναστών στη Χίο

Δεκαπέντε ευρωβουλευτές, με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν για το ναυάγιο ανοιχτά της Χίου που οδήγησε στον θάνατο 15 μεταναστών και ζήτησαν απαντήσεις για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσια παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι οι δηλώσεις Καιρίδη για τη Χίο παραδέχονται κυβερνητική αποτυχία, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί σωστής διαχείρισης. Κάνει λόγο για υποκρισία της ΝΔ ακόμη και στα ζητήματα προστασίας ζωής.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Καμία ένδειξη απώθησης στο ναυάγιο της Χίου

Ο υπουργός Β. Κικίλιας δήλωσε πως δεν υπήρξε pushback από το Λιμενικό στη Χίο, ενώ η σύγκρουση προκλήθηκε από αλλαγή πορείας του σκάφους διακινητή. Η θερμική κάμερα του Λιμενικού δεν ενεργοποιήθηκε και δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χίος: Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση για τους 15 μετανάστες

Η ιατροδικαστική έρευνα για τα αίτια θανάτου των 15 μεταναστών στη Χίο ολοκληρώθηκε και ελήφθησαν δείγματα DNA για ταυτοποίηση. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Σχιστού, όπου θα παραμείνουν έως ότου αποδοθούν στους συγγενείς.