ΓΔ: 2275.7 -2.22% Τζίρος: 246.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι
Φώτο: Shutterstock

Πέραμα: Σταθεροποιήθηκε δεξαμενόπλοιο με εισροή υδάτων, σε εξέλιξη απορρύπανση

Σταθεροποιήθηκε δεξαμενόπλοιο στη Ζώνη Περάματος μετά από εισροή υδάτων λόγω ανοίγματος στο κέλυφος. Με ρυμουλκά και πλωτό γερανό αποκαταστάθηκε η ευστάθεια και μπήκε αντιρρυπαντικό φράγμα.

Σταθεροποιήθηκε πλήρως δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν παραβεβλημένο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση αντιμετώπισης εισροής υδάτων το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου. Η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διαχείριση του περιστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής και συντήρησης, όταν δημιουργήθηκε άνοιγμα στο κέλυφος του πλοίου στην αριστερή πλευρά.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο έντονος κυματισμός στην περιοχή οδήγησαν στη σταδιακή είσοδο θαλάσσιου ύδατος σε διαμερίσματα έρματος, προκαλώντας απώλεια ευστάθειας και έντονη κλίση του πλοίου.

Άμεσα έσπευσαν στον θαλάσσιο χώρο του Περάματος ρυμουλκά και πλωτός γερανός, τα οποία με συντονισμένες ενέργειες προσέδεσαν το πλοίο και συνέβαλαν στη σταθεροποίησή του. Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος παρέμεινε σε ετοιμότητα για παροχή επιθαλάσσιας συνδρομής.

Κατά τις βραδινές ώρες τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα στην περιοχή της πρύμνης, όπου βρίσκονται οι δεξαμενές καυσίμων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι στον Σαρωνικό Κόλπο αύξαναν τον βαθμό δυσκολίας της επιχείρησης.

Για την αποκατάσταση της ευστάθειας πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη πλήρωση διαμερισμάτων έρματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου. Έτσι, το άνοιγμα στο κέλυφος εξήλθε της επιφάνειας της θάλασσας και ακολούθησε απάντληση των υδάτων από το εσωτερικό του δεξαμενόπλοιου.

Οι εργασίες σφράγισης προγραμματίζονται να ξεκινήσουν εντός της ημέρας, ενώ η κατάσταση του πλοίου θεωρείται πλέον πλήρως ελεγχόμενη.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μελών του πληρώματος ή άλλων προσώπων, ούτε ζημιές σε παρακείμενα πλοία ή λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με το πρώτο φως της ημέρας, εντοπίστηκε περιορισμένη ρύπανση έκτασης περίπου 400-500 τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενη από ιριδίζοντα πετρελαιοειδή. Οι εργασίες απορρύπανσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έχει απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου έως την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον αρμόδιο νηογνώμονα.

Παράλληλα, έχει ενημερωθεί η εισαγγελική αρχή και διενεργείται προανάκριση για τη διερεύνηση των ακριβών συνθηκών του περιστατικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Κράτηση ρωσικού πλοίου κοντέινερ από τις ναυτιλιακές αρχές

Η ναυτιλιακή αρχή Δανίας ακινητοποίησε εμπορικό πλοίο από Αγία Πετρούπολη, επειδή δεν ήταν σωστά εγγεγραμμένο. Είχε δηλώσει σημαία Κομορών, όμως οι Κομόρες διευκρίνισαν πως δεν ανήκει στο μητρώο τους.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στήριξη στο Λιμενικό και ενίσχυση για παράνομη μετανάστευση

Ο Β. Κικίλιας μίλησε για την έρευνα του ναυαγίου στη Χίο, τον ρόλο του Λιμενικού, την ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και ανάπτυξης του ναυτιλιακού κλάδου, καθώς και για τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία 24 ωρών στα πλοία: Στις 28/2 στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων προχωρά η ναυτική ομοσπονδία στις 28 Φεβρουαρίου, τιμώντας τα θύματα των Τεμπών και ζητώντας αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
Λιμάνι με δυνατό άνεμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

Ισχυροί άνεμοι έως 10 μποφόρ δυσχεραίνουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με απαγορευτικά για Βόλο-Σποράδες, Αρκίτσα-Αιδηψό και Καβάλα-Πρίνο. Σταδιακά ανοίγουν Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά μετά τις 11:00 π.μ.