Η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στη χρηματοδότηση δύο σημαντικών σχολικών συγκροτημάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών του νησιού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε τις προσκλήσεις για την κατασκευή του «Πράσινου» Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας (ΣΕΠ) στο Ηράκλειο, προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ, και του νέου Γυμνασίου-Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά, με κόστος 20 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας ως το μεγαλύτερο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης που υλοποιείται αυτή την περίοδο στην Κρήτη.
Κατά την υπογραφή, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Διαχειριστική Αρχή, υπογραμμίζοντας ότι «Όταν είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί κερδίζουμε. Ποτέ δεν κερδίζει ένας».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η δημοπράτηση από τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη του Γυμνασίου-Λυκείου Καστελίου Κισσάμου στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την εκπαιδευτική θωράκιση της νέας γενιάς μέσω ενός έργου που υλοποιείται μετά από πολυετείς προσπάθειες.
Το νέο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας πρόκειται να ανεγερθεί στις Βούτες Ηρακλείου, εντός της πανεπιστημιούπολης. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, χαρακτήρισε το γεγονός ως ολοκλήρωση μιας μακρόχρονης προσπάθειας.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσονάκης, τόνισε τη μοναδικότητα του σχολείου, το οποίο θα διαθέτει οκτώ διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές, από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο, με ελληνόφωνα και αγγλόφωνα τμήματα.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση κατά την υπογραφή στις 30 Δεκεμβρίου 2025, καθώς η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος σε αναμονή 15 ετών για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΣΕΠ Ηρακλείου, Άννα Ψωμά, μίλησε για μια ιστορική στιγμή που προσφέρει στα παιδιά το διεθνές κύρος του Ευρωπαϊκού Baccalaureate.
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Αντώνης Περισυνάκης, σημείωσε πως οι νέες υποδομές καθιστούν το Ηράκλειο εθνικό κέντρο της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στη χώρα.
Παρόντες στην υπογραφή ήταν επίσης η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη, και η διευθύντρια του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, Ανδρονίκη Σπαθαράκη.
Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο θα ακολουθεί τις αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, λειτουργώντας ως «Πράσινο» σχολείο, ενώ θα είναι πλήρως προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία.