ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
φώτο: ΑΠΕ

Κυρίζογλου: Θετικό πρώτο βήμα ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Την υπερψήφιση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για θετικό μεταρρυθμιστικό βήμα με συγκεκριμένες επιφυλάξεις.

Την υπερψήφιση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Κυρίζογλου, σχολιάζοντας τις διατάξεις του Κώδικα που τέθηκαν προς διαβούλευση στους αιρετούς, χαρακτήρισε το σχέδιο ως «ένα πρώτο θετικό μεταρρυθμιστικό βήμα για να πάμε στη μεγάλη εικόνα δηλαδή τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, υπό τον Θεόδωρο Λιβάνιο, και η συνεργασία με τις επιτροπές του υπουργείου και της ΚΕΔΕ, οδήγησαν σε έναν εξαντλητικό διάλογο και στην κατάρτιση μίας χρήσιμης κωδικοποίησης, η οποία απαντά σε διαχρονική ανάγκη των τελευταίων είκοσι ετών.

Ο κ. Κυρίζογλου εξήρε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την προσπάθεια κωδικοποίησης της νομοθεσίας που αφορά την αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή πολυνομία προκαλεί σύγχυση, ενισχύει τη γραφειοκρατία και οδηγεί σε καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Όπως τόνισε, το νέο πλαίσιο αποτελεί αφετηρία μεταρρυθμιστικής πορείας, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το παρόν εγχείρημα δεν συνιστά τη συνολική διοικητική μεταρρύθμιση που υπαγορεύει το Σύνταγμα, αλλά αποτελεί το αναγκαίο πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε συγκεκριμένες επιφυλάξεις για διατάξεις του Κώδικα, όπως η δυνατότητα ανεξαρτοποιημένου δημοτικού συμβούλου να εντάσσεται σε άλλη παράταξη και η αφαίρεση της αρμοδιότητας λειτουργίας των λαϊκών αγορών από τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ζήτησε να επανασυνδεθεί η αντιμισθία των δημάρχων και αντιδημάρχων με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα των υπουργείων, τονίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης ρύθμισης για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θοδωρής Λιβάνιος πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μαρινάκη - Λιβάνιου για τον νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης, θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο για τη διαβούλευση του νέου ΚΤΑ, εστιάζοντας σε θέματα ΔΕΥΑ και διατάξεις του νέου πειθαρχικού κώδικα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Υφυπουργού και Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. σε τραυματίες αστυνομικούς στο 401

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκαν ενόψει Χριστουγέννων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτριος Μάλλιος, προσφέροντας ευχές και συμβολικά δώρα.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ανδρουλάκης καταγγέλλει «κράτος-λάφυρο» στη διαχείριση των ΕΛΤΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπολύει σφοδρή επίθεση για τη διαχείριση των ΕΛΤΑ, καταγγέλλοντας σπατάλη δημόσιου χρήματος, κλείσιμο καταστημάτων στην περιφέρεια και πρακτικές αδιαφάνειας, κάνοντας λόγο για «ωμή εκδοχή κράτους-λάφυρου».
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με επιτυχία η άσκηση εκκένωσης λόγω πυρκαγιάς στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκένωσης λόγω πυρκαγιάς στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής ασφάλειας και ετοιμότητας.