ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρεμβάσεις για τα δικαιώματα και την ψυχική υγεία των ΑμεΑ

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. παρουσίασε την εβδομαδιαία ανασκόπηση δράσεων για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Υπουργείο Παιδείας και πρωτοβουλίες για ψυχική υγεία και έρευνα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) παρουσίασε την εβδομαδιαία ανασκόπηση δράσεων και παρεμβάσεων της, με αφορμή σειρά σημαντικών εξελίξεων που αφορούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 2025, η Ε.Σ.Α.μεΑ. υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Όπως επισημαίνεται, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας αποτελεί βασικό παράγοντα για την προώθηση ουσιαστικών πολιτικών στήριξης.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Ε.Σ.Α.μεΑ. παρενέβη στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη διεύρυνση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας έως και 13 ώρες. Σύμφωνα με την παρέμβαση, το μέτρο αυτό θα επηρεάσει δυσανάλογα τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία στηρίζει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2025, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 8 Οκτωβρίου, η Ε.Σ.Α.μεΑ. πραγματοποίησε παρέμβαση προς την υπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ζητώντας την αναγνώριση της Κάρτας Αναπηρίας ως δικαιολογητικό για τη διάρκεια φοίτησης φοιτητών με αναπηρία. Η παρέμβαση έγινε μέσω της υπηρεσίας «Διεκδικούμε Μαζί», έπειτα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες φοιτητών.

Επιπλέον, φέτος ξεκινά για πρώτη φορά η μεγάλη πανελλαδική έρευνα «Τακτικό Βαρόμετρο Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία» από το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας. Η έρευνα έχει στόχο τη διαχρονική καταγραφή των συνθηκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Τέλος, η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναφέρεται στο 11ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό και μαζική συμμετοχή. Το συνέδριο ανέδειξε την ενότητα και την αποφασιστικότητα του αναπηρικού κινήματος στη μάχη κατά της φτωχοποίησης και της περιθωριοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρινό καρναβάλι άρμα πλήθος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: 50.000 καρναβαλιστές στις εντυπωσιακές παρελάσεις κορύφωσης

Το Πατρινό Καρναβάλι κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο με δύο εντυπωσιακές παρελάσεις, πάνω από 50.000 καρναβαλιστές και φαντασμαγορικά άρματα. Η Πάτρα γεμίζει χρώμα, μουσική και ξεφάντωμα σ’ ένα σκηνικό χαράς και
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη σε Ρόδο και Κω

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης θα παραστεί σε εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας σε Ρόδο και Κω, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στις κοπές πίτας το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026 αντίστοιχα.
Εγκαταστάσεις ΔΕΘ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ: Στον α’ εξάμηνο 2026 ο διαγωνισμός ανάπλασης με 120 εκατ. ευρώ

Έως το τέλος του α’ εξαμήνου 2026 ξεκινά ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ, με δημόσια χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ. Προβλέπονται νέα εκθεσιακά κτίρια 41.500 τ.μ., αξιοποίηση 100 αδόμητων στρεμμάτων με πράσινο και ανοιχτούς χώρους, ανακαίνιση του συνεδριακού «Ι. Βελλίδης», υπόγειο πάρκινγκ και νέες υποδομές.
Πλήθος σε συναυλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φεστιβάλ CPH:DOX – Μπινός, Γουίλσον και Θερού μεταξύ των καλεσμένων

Το CPH:DOX ανακοινώνει το πρόγραμμα της 23ης διοργάνωσης (11-22/3), με 200 ταινίες, 86 παγκόσμιες και 25 διεθνείς πρεμιέρες. Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Τζον Γουίλσον, Ζιλιέτ Μπινός και Λούι Θερού με νέες ταινίες.