ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:33
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρεμβάσεις για τα δικαιώματα και την ψυχική υγεία των ΑμεΑ

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. παρουσίασε την εβδομαδιαία ανασκόπηση δράσεων για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Υπουργείο Παιδείας και πρωτοβουλίες για ψυχική υγεία και έρευνα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) παρουσίασε την εβδομαδιαία ανασκόπηση δράσεων και παρεμβάσεων της, με αφορμή σειρά σημαντικών εξελίξεων που αφορούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 2025, η Ε.Σ.Α.μεΑ. υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Όπως επισημαίνεται, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας αποτελεί βασικό παράγοντα για την προώθηση ουσιαστικών πολιτικών στήριξης.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Ε.Σ.Α.μεΑ. παρενέβη στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη διεύρυνση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας έως και 13 ώρες. Σύμφωνα με την παρέμβαση, το μέτρο αυτό θα επηρεάσει δυσανάλογα τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία στηρίζει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2025, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 8 Οκτωβρίου, η Ε.Σ.Α.μεΑ. πραγματοποίησε παρέμβαση προς την υπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ζητώντας την αναγνώριση της Κάρτας Αναπηρίας ως δικαιολογητικό για τη διάρκεια φοίτησης φοιτητών με αναπηρία. Η παρέμβαση έγινε μέσω της υπηρεσίας «Διεκδικούμε Μαζί», έπειτα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες φοιτητών.

Επιπλέον, φέτος ξεκινά για πρώτη φορά η μεγάλη πανελλαδική έρευνα «Τακτικό Βαρόμετρο Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία» από το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας. Η έρευνα έχει στόχο τη διαχρονική καταγραφή των συνθηκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Τέλος, η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναφέρεται στο 11ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό και μαζική συμμετοχή. Το συνέδριο ανέδειξε την ενότητα και την αποφασιστικότητα του αναπηρικού κινήματος στη μάχη κατά της φτωχοποίησης και της περιθωριοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Καλαμάτας με βουνά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΟΤ στηρίζει το Messinia Forum και πέντε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Το τριήμερο 24-26 Απριλίου 2026 θα γίνουν, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, το 4ο Messinia Forum και πέντε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με ισχυρό τουριστικό χαρακτήρα, σε Καλαμάτα, Βουλιαγμένη, Ηλεία, Αρκα
Μαραθώνιος δρόμος δρομείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πέλλα για τον 20ο Διεθνή Μαραθώνιο

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Πέλλα, την Κυριακή 26 Απριλίου, 6-11 π.μ., λόγω του 20ού Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», με διακοπή κυκλοφορίας στη νέα παράκαμψη Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.
Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη στις 24-27 Απριλίου 2026 για τις εκδηλώσεις της ομογένειας για τα 205 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική αντιπροσωπεία στη Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης στο Στρασβούργο

Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με θέματα ξέπλυμα χρήματος και την εφαρμογή της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας τίμησε την απελευθέρωση του Κάστρου Σαλώνων

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, εορτάστηκε η 205η επέτειος απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων στην Άμφισσα, όπου τόνισε τη σημασία της νικηφόρας αυτής στιγμής για την Επανάσταση του 1821.