ΓΔ: 2229.19 1.10% Τζίρος: 224.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Στα 2.493 κρούσματα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως συστήνεται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους και σημείωσε πως θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Με 55 νέα κρούσματα ο συνολικός απολογισμός του κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.463 με 55 ανθρώπους να βρίσκονται σε ΜΕΘ ενώ ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 125 άτομα.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα αφορούν υγειονομικές δομές, ενώ από τα συνολικά κρούσματα το 56% είναι άνδρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας 574 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Από τους 52 συμπολίτες που παραμένουν διασωληνωμένοι, το 85% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 57 ασθενείς εξέλθει από τις ΜΕΘ. Από τους 125 νεκρούς οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,4% των θυμάτων του κορωνοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως σε δυο δομές υγείας παρατηρηθήκε αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. «Στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός της μετάδοσης» είπε και συνέχισε: «Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση», σημειώνοντας πως «απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό».

Για την χρήση υφασμάτινης μάσκας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως συστήνεται η χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και γενικότερα, σε κλειστούς χώρους, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας, προκειμένου να συμβάλει όντως σε περαιτέρω προστασία από τον κορωνοϊό.

Δίνοντας ορισμένες βασικές οδηγίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της.

Σε ό, τι αφορά τις μάσκες μιας χρήσης, αυτές θα πρέπει να απορρίπτονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς με κανονικό απορρυπαντικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

Αρχές 2027 ξεκινά η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, ανέφερε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. Ο Β. Μεταξάς του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό φωτιάς σε ασθενοφόρο και κατέκρινε ελλείψεις και κυβερνητική πολιτική.
Άδωνις Γεωργιάδης φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την Ευρώπη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε δυναμικά τη φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, τονίζοντας τη συνταγογράφηση από γιατρούς και απορρίπτοντας μονομερείς ευθύνες για τη δημόσια δαπάνη.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγιασμός θεμελίωσης νέου κτηρίου στο «Αττικόν» με δωρεά ΙΣΝ

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασαν την ανέγερση δύο νέων κτηρίων δωρεάς ΙΣΝ στο Νοσοκομείο Αττικόν, που θα αυξήσουν τις κλίνες και θα βελτιώσουν τις συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς.