ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ορθόδοξος ιερέας εκκλησία
Φώτο: Shutterstock

Ο Αρχ. Δαμιανός παραιτείται από την ηγουμενία της Μονής Σινά στις 12/9

Η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού ανοίγει νέο κεφάλαιο για τη Μονή Σινά, με εκλογή νέου Ηγουμένου στις 14/9 και κάλεσμα του ίδιου σε ενότητα και συμφιλίωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός πρόκειται να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του από την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου. 

Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε δημοσίως, ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για ομαλή λειτουργία του μοναστηριού μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικών εντάσεων. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «αποσύρομαι για να ζήσω τις τελευταίες ημέρες της ζωής μου στο διαμέρισμα της Μονής Σινά στο Μετόχι Αθηνών και στην Τραγάνα».

Η επόμενη ημέρα για τη Μονή δρομολογείται με την προγραμματισμένη εκλογή νέου Ηγουμένου την Κυριακή το πρωί, όπου η αδελφότητα θα κληθεί να επιλέξει τον διάδοχο, με φόντο μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση που δίχασε την ιστορική μοναστική κοινότητα του Σινά.

Στην ανακοίνωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι η παραίτηση θα κατατεθεί επίσημα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ενότητας και της επανεκκίνησης για τη Μονή.

Ο Δαμιανός, με κεντρικό στόχο τη συμφιλίωση, ανακάλεσε όλα τα ιεροκανονικά επιτίμια και τις διαγραφές που είχαν επιβληθεί σε μοναχούς το προηγούμενο διάστημα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Η Γενική Συνέλευση πρέπει να καταστεί σημείο ενότητας αλλά και εκκίνησης για μια νέα περίοδο στη μακραίωνη ζωή της Μονής μας».

Παράλληλα, εκφράζει τη διαθέσιμότητά του να συνδράμει τον νέο Ηγούμενο σε κάθε ανάγκη και καλεί σε άμεση παύση κάθε νομικής ενέργειας. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη συνέχιση των δικαστικών διενέξεων θα οδηγήσει σε παρατεταμένο διχασμό και αρνητική δημοσιότητα για τη Μονή.

Δύο ημέρες μετά την παραίτηση, στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί η γενική συνέλευση των Πατέρων της Μονής Σινά με θέμα την εκλογή Ηγουμένου και Αρχιεπισκόπου των κοινοτήτων Σινά, Φαράν και Ραϊθώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος, λόγω λόγων υγείας, δεν θα παρίσταται στη διαδικασία, αφήνοντας την προεδρία της συνέλευσης στο εκλεγμένο μέλος της αδελφότητας που θα είναι παρόν.

Όπως τονίζεται στην επιστολή του:

«Προσεύχομαι ώστε οι Πατέρες της Ιεράς Σιναϊτικής Αδελφότητας να προχωρήσουν σε πράξεις που να ενδυναμώνουν την πορεία προς μια νέα ενότητα. Για το καλό της Ιεράς Μονής Σινά, η εποχή των εκατέρωθεν μηνύσεων και των Υπομνημάτων πρέπει να τελειώσει με την άρση τους».

Μετά την επίσημη αποχώρησή του, ο Δαμιανός αναφέρει ότι θα παραμείνει στο διαμέρισμα της Μονής στο Μετόχι Αθηνών και στην Τραγάνα, εκφράζοντας διαθεσιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο διάδοχός του για το μέλλον της Μονής. Έκλεισε με την ευχή «η προστάτης μας Αγία Αικατερίνη, να οδηγήσει την σκέψη και τα βήματα όλων με ομόνοια και ενότητα».

Η διαδοχή στην κορυφή της Μονής Αγίας Αικατερίνης σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα νέο κεφάλαιο για το ιστορικό μοναστήρι, με ελπίδες για εδραίωση της ενότητας και αποκατάσταση της ηρεμίας στην αδελφότητα που διατηρεί μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές παρακαταθήκες στον ορθόδοξο χώρο.

Η σχετική επιστολή καταλήγει με την υπογραφή:

Αθήνα, 08/09/2025

Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου

† Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΑ ΦΑΡΑΝ ΚΑΙ ΡΑΪΘΩ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βαρθολομαίου-Θεοφίλου στο Φανάρι για τους Αγίους Τόπους

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε την ανάγκη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και τη στήριξη της Εκκλησίας προς τους χριστιανούς στους Αγίους Τόπους, υποδεχόμενος τοn Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' στο Φανάρι με τιμές και πανηγυρικό τόνο.
Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας στα Ιωάννινα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας βρέθηκε στα Ιωάννινα για τη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης και το μνημόσυνο των Ζωσιμάδων, δηλώνοντας πως είναι λαμπρή μέρα για τα Γιάννενα, τον πολιτισμό και τον Χριστιανισμό.
Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ρώσοι συνελήφθησαν στην Αγία Σοφία διαβάζοντας Βίβλο

Δύο Ρώσοι τουρίστες συνελήφθησαν στη Κωνσταντινούπολη επειδή διάβαζαν δυνατά αποσπάσματα της Βίβλου στην Αγία Σοφία. Εξετάζεται η απέλασή τους, ενώ το ρωσικό προξενείο παρακολουθεί την υπόθεση.
Αμερικανικό περιπολικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Άνδρας στη Γιούτα συνελήφθη για επίθεση εναντίον μουσουλμάνου λόγω θρησκείας

Στη Γιούτα, συνελήφθη άνδρας που μαχαίρωσε πολλές φορές μουσουλμάνο λόγω θρησκείας. Ο δράστης είχε πρόθεση να σκοτώσει μουσουλμάνους, ενώ το θύμα νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Το περιστατικό έγινε σε εμπορικό κέντρο.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αποχαιρετά σήμερα τον αγιατολάχ Χαμενεΐ με την τελευταία τελετή

Σήμερα το Ιράν κηδεύει τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατο ηγέτη της χώρας επί 37 χρόνια, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό. Η ταφή του γίνεται στη Μασχάντ, με τιμές και πλήθος επικήδειων τελετών, χωρίς ωστόσο τον γιο του παρόντα.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Χιλιάδες προσκυνούν τη σορό του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Στην Τεχεράνη ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Αλί Χαμενεΐ. Χιλιάδες συρρέουν στο Μεγάλη Μοσάλα, όπου εκτίθεται το φέρετρό του, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του σε βομβαρδισμό, με το τέμενος στολισμένο με πορτρέτα και σύμβολα πένθους.