ΓΔ: 2687.58 0.43% Τζίρος: 127.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:37
Υγειονομικός με εμβόλιο
Φωτο: Shutterstock

Έλεγχοι ΕΟΔΥ στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας μετά από θάνατο 5χρονης

Ενδελεχής έλεγχος από ΕΟΔΥ και Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μετά το τραγικό περιστατικό στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας.

Ελέγχους στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας διενήργησε ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε κοριτσάκι 5 ετών -στο εν λόγω νηπιαγωγείο- που δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στόχος της δράσης ήταν:

-ο έλεγχος του συνόλου των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (streptest) και παραπομπή των ατόμων με θετικό τεστ στον ιατρό τους και

-Ενημέρωση των γονέων των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου σχετικά με τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα που μπορεί να προκαλέσει και τα μέτρα πρόληψής διασποράς του νοσήματος.

 Επίσης, ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση του κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) σε σχολική μονάδα.

Στο νηπιαγωγείο ελέγχθηκαν τριάντα ένας ενήλικες (γονείς παιδιών και εργαζόμενοι).

 Επίσης ελέγχθηκαν είκοσι επτά παιδιά (μαθητές και αδέλφια). Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα από δώδεκα γονείς και δεκαπέντε μαθητές από κοντινές σχολικές δομές.

Συνολικά, ελήφθησαν δείγματα από ογδόντα πέντε άτομα, σαράντα τρεις ενήλικες και σαράντα δύο παιδιά. Τελικά, βρέθηκαν δεκαπέντε άτομα θετικά στο ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου (streptest), ποσοστό 18%.

 Ειδικότερα, στο νηπιαγωγείο, θετικό στο streptest ήταν το 23% των παιδιών. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των θετικών παιδιών και ενηλίκων ήταν υγιείς φορείς και όχι κρούσματα.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα νηπιαγωγείου, όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα διεισδυτικού στρεπτοκόκκου, υπήρχε αυξημένη φορεία στρεπτοκόκκου ομάδας Α. Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον έλεγχο της συγκεκριμένης έξαρσης κρουσμάτων.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό και την προβολή πληροφοριών που αφορούσαν σε συσχέτιση του κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α με εμβόλιο, και οι οποίες αναπαράχθηκαν μέσω δημοσιευμάτων ή αποσπασμάτων εκπομπών από ΜΜΕ, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι δεν υφίσταται εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου και φυσικά δεν συνδέεται με κανέναν θάνατο παιδιού.

Παράλληλα, σημειώνεται η ανάγκη δέουσας προσοχής στην αξιολόγηση και την επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων, με σεβασμό στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς τα ΜΜΕ αποτελούν σημαντικό πυλώνα υποστήριξης της επιστήμης και της διάχυσης της επιστημονικής πληροφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθητής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Αυξημένοι φορείς στρεπτόκοκκου αλλά όχι κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στο νηπιαγωγείο όπου φοιτούσε η 5χρονη που πέθανε από σηπτικό σοκ, εντοπίστηκε αυξημένος αριθμός φορέων και όχι κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους υπευθύνους του.
Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα, 324 συνολικά, 30 θάνατοι

Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί 324 εγχώρια κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. 217 εμφάνισαν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, 107 ήπια, ενώ έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι σε άτομα άνω των 65 ετών. Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 34 νέα περιστατικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ισχυρή επένδυση στην Υγεία για ανθεκτικό ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, τόνισε τη μεγάλη επένδυση στις υποδομές του ΕΣΥ που βελτιώνει τις συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους. Αναφέρθηκε σε οργανωμένες υπηρεσίες και πρόοδο με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κόκκινη κορδέλα HIV/AIDS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στις 4/9, υπενθυμίζει τη λειτουργία δωρεάν, ανώνυμων Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη σεξουαλική υγεία με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θ. Δαβάκης επισκέφθηκε το 424 ΓΣΝΕ ως υφυπουργός Άμυνας

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης επισκέφθηκε το 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη, ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, που εξυπηρετεί στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και πολίτες.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Νέες αλλαγές στο ΕΣΥ και τα επόμενα βήματα στην Υγεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στην Υγεία και στους μελλοντικούς στόχους, τονίζοντας την επιτυχία στην απορρόφηση πόρων για ανακαινίσεις νοσοκομείων και το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» με 6,7 εκατ. προληπτικούς ελέγχους.