ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
erga_ydreusi_nero
Φώτο: Shutterstock

Γαύδος: Το σύστημα τηλεμετρίας των δεξαμενών ύδρευσης άρχισε να λειτουργεί

Στη Γαύδο τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού για τις δεξαμενές ύδρευσης, επιδιώκοντας την εξοικονόμηση πόσιμου νερού.

Ξεκίνησε στη Γαύδο η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας - τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης, που έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο των έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, πρόκειται για υπηρεσία που αφορά στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους της Γαύδου και έτσι υλοποιήθηκε η δέσμευσή της για την παρακολούθηση με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα των δεξαμενών νερού σε όλο το νησί.

Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο, υπάρχει μία γενική εποπτική εικόνα των δεξαμενών του νησιού, αλλά και μεμονωμένα σε κάθε μία από αυτές. Συγκεκριμένα: «Κουλεριανά, Σχολείο, Σγουδιανά, Σελλάκια, Φάρος/Άμπελος».

Ειδικότερα, παρακολουθείται η στάθμη των δεξαμενών, η λειτουργία των φίλτρων, η επικοινωνία μεταξύ τους πάνω στο δίκτυο ύδρευσης, εντοπίζονται σφάλματα και γίνονται διορθωτικές ενέργειες, παρουσιάζονται σε διαγράμματα τα στοιχεία λειτουργίας τους, ελέγχεται ο πίνακας παροχών και οι καταναλώσεις και βεβαίως τα ποιοτικά στοιχεία του νερού σε κάθε δεξαμενή.

Δέκα από τους συνολικά δώδεκα σταθμούς ήδη είναι online, ενώ τις επόμενες ημέρες και οι δύο εναπομείναντες θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό δίκτυο. Το έργο ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία της ΔΕΥΑΧ (με την οποία υπεγράφη και η σχετική προγραμματική σύμβαση), χρηματοδοτήθηκε από τον Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 918.468 ευρώ, χωρίς την τελική έκπτωση που δόθηκε.

«Το ζήτημα με το νερό στο νησί μάς απασχολεί ιδιαίτερα, πολύ δε περισσότερο μετά τα όσα συνέβησαν στο νησί πέρυσι το καλοκαίρι και τη διασπορά πολύ κακών ειδήσεων για τον τόπο μας. Θυμίζω ότι τότε προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις, αναλύσεις και ενέργειες που έπρεπε. Το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Το να διαχειριστούμε τα λιγοστά αποθέματα των δεξαμενών μας με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, ελέγχοντας παράλληλα και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Θέλουμε μία Γαύδο να ακολουθεί και όχι απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Και το προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού. Είμαστε υπερήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πώς ήταν το δίκτυο ύδρευσης το 2019 που αναλάβαμε. Όπως επίσης και ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα για τον μικρών δυνατοτήτων δήμο μας», δήλωσε η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λειψυδρία και νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Πρόταση χρηματοδότησης έργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

«Επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μας για να μπορέσουμε να μεταφέρει υπάρχουσες παροχές ύδατος με ασφάλεια έως τους τελικούς χρήστες» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.
πολεοδομικός χάρτης σχεδίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στον Δήμο Σφακίων για τον καθορισμό ορίων οικισμών

Κεντρικό θέμα της σημερινής σύσκεψης στο ΥΠΕ ήταν η διατήρηση των ορίων των οικισμών Δήμου Σφακίων στο νέο πολεοδομικό σχέδιο, με διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων δόμησης και σαφείς κατευθύνσεις προς τη μελετητική ομάδα.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμη: Έκτακτη ανάγκη λόγω λειψυδρίας - Ολοκληρώθηκε η κήρυξη

Η Σύμη τέθηκε επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου, καθώς το πρόβλημα παραμένει σοβαρό παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
πισίνα ξενοδοχείου πολυτελείας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ηράκλειο: Ρεκόρ με 430 υποψηφίους στην Ημέρα Καριέρας Τουρισμού του kariera.gr

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε η Ημέρα Καριέρας Τουρισμού του kariera.gr στο Ηράκλειο Κρήτης, με 430 υποψήφιους να δίνουν το «παρών» στο Galaxy Hotel, αναδεικνύοντας τη δυναμική της τοπικής αγοράς στον τουρισμό.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου στη διεθνή έκθεση Paris Randos Nature 2026

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου συμμετείχε με επιτυχία στη διεθνή έκθεση Paris Randos Nature 2026 στο Παρίσι, αφιερωμένη στην πεζοπορία και τον βιώσιμο τουρισμό, όπου η πεζοπορία παραμένει η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στη Γαλλία.