ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
bipe-sindou

Τι θα γίνει με τις συμβάσεις εγκατάστασης στα επιχειρηματικά πάρκα

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα.

Δεν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν εντός των ΒΙ.ΠΕ. πριν από την ψήφιση του Ν. 4982/2022. Αυτό υπογραμμίζεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, σε απάντηση της κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατατέθηκε στις 20 Μαρτίου 2025 από τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και τον βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργο Κοτρωνιά, μετά από συνεργασία με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (Ε.ΒΙ.ΠΕ.) και τους προέδρους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις 22 ΒΙ.ΠΕ.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αυγενάκης, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα.

Αναλυτικά, σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στο οποίο αποσαφηνίζονται κρίσιμα σημεία:

  • Δεν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν εντός των ΒΙ.ΠΕ. πριν από την ψήφιση του Ν. 4982/2022.
  • Αυτές οι επιχειρήσεις ήδη έχουν συνάψει τις απαραίτητες συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης (Ε.Α.Δ.Ε.).
  • Άμεσα αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την επίσημη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων.
  • Η διαδικασία έκδοσης των 9 απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου, καθώς αποτελεί ορόσημο πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρεται, η ερώτηση είχε ως στόχο τη βελτίωση του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων, ζητώντας την επιτάχυνση της έκδοσης των απαραίτητων κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και την αποσαφήνιση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου, τα οποία είχαν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους επιχειρηματίες, με κυριότερο το άρθρο 24 που σχετίζεται με τις συμβάσεις εγκατάστασης.

Υπενθύμιση της Κοινοβουλευτικής Παρέμβασης - 20/3/2025

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι οι κ.κ. Αυγενάκης και Κοτρωνιάς είχαν ζητήσει, με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, την επείγουσα αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 4982/2022, ο οποίος αφορά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Ειδικότερα, ζητήθηκε:

  • Η επίσπευση της έκδοσης των κανονιστικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, με βάση και τις προτάσεις του Ε.ΒΙ.ΠΕ..
  • Η αποσαφήνιση του άρθρου 24, ώστε να διευκρινιστεί αν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις.
  • Η τροποποίηση κρίσιμων σημείων του νόμου, ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργικότητα, η διαφάνεια και η δίκαιη εκπροσώπηση στις ΒΙ.ΠΕ.

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί συζήτηση και με τους εκπροσώπους της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ και τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ε.ΒΙ.ΠΕ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, προέδρων Επιχειρηματικών Πάρκων και βουλευτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Μπεν Μπλακ για νέες αμερικανικές επενδύσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με τον Μπεν Μπλακ, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει πρόθεση χρηματοδότησης έργων σε ενέργεια, βιομηχανία και τεχνολογία, καθώς και ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Αισιοδοξία για καλύτερη χρονιά το 2026 σε οικονομία και ΜμΕ

Το 2026 χαρακτηρίζεται ως έτος ευκαιριών και προκλήσεων για τον Πειραιά, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης επενδυτικών δυνατοτήτων και μείωσης της γραφειοκρατίας.
Κτίριο Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank στο Rebrain Greece: Στήριξη στο brain regain και διεθνείς δράσεις

Η Alpha Bank ενισχύει το brain regain, συμμετέχει στο Rebrain Greece στη Νέα Υόρκη και συνδέεται με Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού, προβάλλοντας τις ευκαιρίες καριέρας, την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία της.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άνοδος για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών στο δεκάμηνο 2025

Η βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών πληροφορικής στην Κίνα σημείωσε αύξηση 10,6% στην προστιθέμενη αξία το δεκάμηνο του 2025, με τα λειτουργικά έσοδα να αυξάνονται 8,3% και τα κέρδη 12,8%, σύμφωνα με το σχετικό υπουργείο.
Αύξηση αποδόσεων επενδύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επενδυτικά σχέδια ενισχύουν απασχόληση και ανάπτυξη στη Μεγαλόπολη

Η Μεγαλόπολη μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή πορεία με εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και ενεργοποιούν δράσεις του προγράμματος ΔΑΜ.