ΓΔ: 2107.43 0.15% Τζίρος: 200.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Οι Έλληνες επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται

Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές δηλώνουν ως αντικίνητρα την έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά.

Επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη οι Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Καντάρ Ελλάδας ΑΕ», σε δείγμα 750 ατόμων.

Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές δηλώνουν ως αντικίνητρα την έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά, το υψηλό κόστος αυτών των προϊόντων, την έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης για τις εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες και τις νέες τεχνολογίες ή ακόμα και την αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα δεν είναι υγιεινά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, την οποία συγχρηματοδότησε Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU).

Κατά τα λοιπά, παρότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη (73%), η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυξάνεται η επιθυμία για πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές διατροφής. Το 10% των Ελλήνων καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού (-16%), βόειου κρέατος (15%), καθώς και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (-8%). Ως βασικοί λόγοι περιορισμού της κατανάλωσης του κρέατος αναδείχθηκαν, από την έρευνα, η υγεία (με ποσοστό 56%), η ευημερία των ζώων (53%) και το περιβάλλον (31%).

Τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με το 85% των Ελλήνων να τα καταναλώνει τακτικά. Παράλληλα, το 76% δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, αρκεί να είναι γευστικά (28%), οικονομικά (27%) και υγιεινά (23%). Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων: το 71% των Ελλήνων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιστοποιήσεις προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%). Επιπρόσθετα, το 68% υποστηρίζει την κατάργηση των φόρων σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 66% ζητά μειωμένους φόρους στα υγιεινά τρόφιμα._

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργοστάσιο Παπαστράτος Ασπρόπυργος
ESG

Παπαστράτος: Στο επίκεντρο η προστασία ανηλίκων και τα προϊόντα νικοτίνης

Η Παπαστράτος διοργάνωσε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την αποτροπή πρόσβασης ανηλίκων σε προϊόντα καπνού, τον ρόλο των εναλλακτικών προϊόντων για ενήλικους καπνιστές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων.
σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστήμονες τονίζουν τους κινδύνους από χημικές ουσίες στο νερό

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι νέοι κίνδυνοι για το νερό από μικρορρύπους και ανθεκτικές χημικές ουσίες, η ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση και καθαρισμό, καθώς και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού.
Φλιτζάνι καφές ατμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μύδια και καφές γίνονται βιώσιμες λύσεις στην αγροδιατροφή

Η BlueCrete αναδείχθηκε κορυφαία ιδέα του TrophyΤροφή 2025 με λύσεις κυκλικής οικονομίας από κέλυφη μυδιών, ενώ ομάδες όπως CoffeeKong, Green Alchemy, GreenFlow και EnvoFly παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις.
Ηφαίστειο σε έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ηφαιστειακές εκρήξεις: Πιθανή αιτία του Μαύρου Θανάτου στη μεσαιωνική Ευρώπη

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ίσως συνέβαλε στην εξάπλωση της Μαύρης Πανώλης στην Ευρώπη του 14ου αιώνα, με ανάλυση δακτυλίων δέντρων, επιπέδων θείου και ιστορικών πηγών.
Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο Δελχί: 200.000 περιστατικά αναπνευστικών ασθενειών λόγω ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για πάνω από 200.000 σοβαρά αναπνευστικά περιστατικά σε δύο χρόνια, με το τοξικό νέφος να καλύπτει την πόλη λόγω ρύπων από εργοστάσια, οχήματα και καύση καλλιεργειών.