ΓΔ: 2494.38 1.82% Τζίρος: 305.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:37
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
Φώτο: SOOC

Ζαχαράκη για 25η Μαρτίου: Έμπνευση για τη δημιουργία του μέλλοντος

«Μέρος της αποστολής του υπουργείου Παιδείας, των δασκάλων και των καθηγητών σας, είναι η διατήρηση ζωντανών των αξιών εκείνων που έκαναν "δυνατό το αδύνατον"» είπε η υπουργός Παιδείας.

Το μήνυμά της προς τους μαθητές ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, έστειλε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη. Όπως τονίζει, μέρος της αποστολής του υπουργείου και των δασκάλων είναι να διατηρήσουν ζωντανές τις αξίες εκείνες που έκαναν τότε «δυνατό το αδύνατο». Στέκεται ιδιαίτερα στο πάθος των ηρώων μας, όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής, για την ελευθερία και προσθέτει πως η επέτειος θα πρέπει να αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία του μέλλοντος της πατρίδας μας.

«Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές. Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί. Έχω τη χαρά, από τη νέα θέση μου ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, να γιορτάσω μαζί σας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου που σηματοδότησε το ελπιδοφόρο ξέσπασμα της επανάστασης του 1821, αλλά και τον μακρύ και σκληρό αγώνα που ακολούθησε μέχρι την ανεξαρτησία.

Δεν ήταν τόσο οι νίκες που χάρισαν στους Έλληνες την ανεξαρτησία τους όσο η άρνησή τους να αποδεχτούν την ήττα" γράφει ο ιστορικός Μάρκ Μαζάουερ για την ελληνική παλιγγενεσία. Αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να απελευθερωθούν και να πετύχουν ενάντια στις αντικειμενικές δυσκολίες που έμοιαζαν να τους υπερβαίνουν», λέει αρχικά η υπουργός και συνεχίζει:

«Μέρος της αποστολής του υπουργείου Παιδείας, των δασκάλων και των καθηγητών σας, είναι η διατήρηση ζωντανών των αξιών εκείνων που έκαναν «δυνατό το αδύνατον» προκαλώντας το θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου.

Η εθνική επέτειος αποτελεί αφορμή για να έρθουμε ξανά κοντά στους ήρωες μας. Να νοιώσουμε το πάθος τους για την ελευθερία. Να διδαχθούμε από τα πάθη και τα λάθη τους. Να συνειδητοποιήσουμε ότι μαζί με τη δύναμη της ορμής, οι μεγάλοι στόχοι απαιτούν τη δύναμη του πνεύματος. Τίποτα δεν θα είχε αρχίσει αν σπουδαία μυαλά και φωτισμένοι άνθρωποι όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής, με τις ιδέες και τα φλογερά γραπτά τους, δεν έκαναν την ιδεολογική προετοιμασία και δεν έριχναν το σπόρο της ελευθερίας. Προετοίμασαν με αυτό τον τρόπο την ψυχή και το μυαλό των Ελλήνων για το καμίνι της Επανάστασης».

Και η κ. Ζαχαράκη καταλήγει: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί όχι μόνο μνήμη παρελθόντος, αλλά μέρος της εθνικής ανθεκτικότητας και ισχύος. Αποτελεί έμπνευση του μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε για την πατρίδα μας. Ζήτω η 25η Μαρτίου. Χρόνια πολλά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η Εκκλησία διατηρεί ζωντανό τον δεσμό με Ελλάδα

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε στον Καθεδρικό Ναό του Χιούστον ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί τη συνοχή και ταυτότητα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ειδικά στις νεότερες γενιές, ενώ χαρακτήρισε τους Έλληνες του εξωτερικού πρεσβευτές της πατρίδας.
παρέλαση μαθητών Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέλαση μαθητών από 5 σχολεία Αττικής στη Γαύδο με παραδοσιακές στολές

Παιδιά από πέντε σχολεία της Αττικής θα παρελάσουν στη Γαύδο με παραδοσιακές φορεσιές για την 25η Μαρτίου, γιορτάζοντας τις ρίζες και τιμώντας τον προσφυγικό ελληνισμό και την τοπική κοινωνία του νησιού.
Σύρος ακτογραμμή Ελλάδα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η L’Agenzia di Viaggi Magazine προβάλει την Σύρο ως ταξιδιωτικό προορισμό

Η Σύρος αποσπά διεθνή προβολή μέσω αφιερώματος του ιταλικού περιοδικού L'Agenzia di Viaggi Magazine, το οποίο την παρουσιάζει ως καλλιεργημένο, αυθεντικό προορισμό πολιτισμού, με έμφαση στην αρχιτεκτονική, τα σοκάκια και τη γαστρονομία της.
Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας για τον φιλελληνισμό ως ιστορία εν εξελίξει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας υπογράμμισε τη διαρκή σημασία του φιλελληνισμού, παρουσιάζοντας τη δίγλωσση έκδοση για τον Βύρωνα στο Μουσείο Φιλελληνισμού και τονίζοντας τη διαχρονική γοητεία του ελληνικού πολιτισμού στη Βρετανία.
Καρυάτιδες Μουσείου Ακρόπολης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 6,9% στους επισκέπτες μουσείων της χώρας τον Μάρτιο

Τον Μάρτιο μειώθηκαν οι επισκέπτες στα μουσεία κατά 6,9%, ενώ αυξήθηκαν οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου κατά 2,9% και τα έσοδα κατά 19,5%. Στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε μείωση επισκεπτών κατά 20%, αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24,8%.
Σημαίες Ελλάδας Ουζμπεκιστάν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν συμφωνία για πολιτιστική συνεργασία

Διευρύνεται η πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν μετά από συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον Ουζμπέκο ομόλογό της. Έμφαση δόθηκε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.