ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ανατιμήσεις 200% στις ιατρικές μάσκες καταγράφει το υπ. Ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα αντισηπτικά υγρά, ενώ για τις μάσκες που καταγράφονται ανατιμήσεις θα χρειαστεί υπομονή για να υπάρξει επάρκεια.

Ανατιμήσεις καταγράφονται σε αντισηπτικά υγρά και ιατρικές μάσκες όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον υφυπουργό Νίκος Παπαθανάσης να εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του πως η κατάσταση των αντισηπτικών υγρών θα αποκατασταθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι της Παρασκευής το μεσημέρι με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακαποθηκών, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να λυθεί το ζήτημα των ιατρικών μασκών, καθώς είναι εισαγόμενες.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι από τα στοιχεία των ελεγκτικών υπηρεσίων προκύπτει ότι υπάρχουν ανατιμήσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα, τόνισε όμως ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις συγκεκριμένες αγορές για να αποτραπούν πρακτικές αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά, ο κλάδος ζήτησε το μηδενισμό του ΦΠΑ ενώ προτείνει να αρχίσουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί να παράγουν στα εργαστήριά τους, αντισηπτικά υγρά, καθώς διαθέτουν τη γνώση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην συγκεκριμένη αγορά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πρώτης ύλης και συγκεκριμένα της αλκοόλης, τονίζοντας, ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους χονδρεμπόρους για να ξεπεραστεί. Αν υπάρξει αλκοόλη, τότε το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, ανέφερε ο ίδιος, ζητώντας να υλοποιηθεί η υπόσχεση της ΑΑΔΕ για τη διάθεση της κατασχεμένης αλκοόλης που προορίζονταν για την παραγωγή παράνομων ποτών.

Αντίθετα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις ιατρικές μάσκες, επισημαίνοντας ότι λόγω του ό,τι είναι εισαγόμενες, το πρόβλημα, αν και υπάρχουν παραγγελίες, είναι άγνωστο πότε θα επιλυθεί. Μάλιστα ζητά από τους πολίτες να μην κάνουν χρήση μασκών, αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αναφορικά με το θέμα των ανατιμήσεων, σημείωσε ότι δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, αλλά οι προμηθευτές που έχουν αυξήσει τις τιμές, σημειώνοντας ότι στις κωνικές μάσκες οι οποίες είναι οι διαθέσιμες, η τιμή αγοράς από τους προμηθευτές έχει αυξηθεί κατά 200% και συγκεκριμένα από τα 30 λεπτά στα 90 το τεμάχιο.

Ακολούθησε συνάντηση του υφυπουργού με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Goldair Καλλίνικο Καλλίνικο να κάνει λόγο για «οικονομικό τσουνάμι». Αν και όπως σημείωσε δεν καταγράφονται συγκεκριμένες ελλείψεις, αλλά μερικές ολιγοήμερες καθυστερήσεις που αναμένεται να ενταθούν όσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ευρώπη, εντούτοις, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι σημαντικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

Για τη λειτουργία της γραμμής 1520, λειτουργούν δύο βάρδιες υπαλλήλων, διάρκειας τριών (3) ωρών ημερησίως έκαστη, με ταυτόχρονη φυσική παρουσία τουλάχιστον δύο (2) υπαλλήλων στο τηλεφωνικό κέντρο.
Supermarket
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταναλωτικές οργανώσεις αντιδρούν στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών

Το ΙΝΚΑ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας μποϊκοτάρουν και ζητούν να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης οι ανώτατες τιμές θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου ενώ σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα ξεκινάει από 5.000 ευρώ και θα φτάνει έως και το 1 εκατ. ευρώ.