ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ακρόπολη Αθηνών πανοραμικά
Φωτο: Unsplash

Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ίσως να επιστρέψουν στην Ελλάδα

H κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων το περιοδικό Economist στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς που φέτος αναμένεται να εκδοθεί ηλεκτρονικά αύριο και σε έντυπη μορφή την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα. «Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει», υπογραμμίζει αλλά αμέσως μετά διευκρινίζει πως τόσο ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν όσο και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστή, είναι υπερ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά γράφει. Παράλληλα σημειώνει και τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, σερ Κιρ Στάρμερ, πως αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Τονίζει δε πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων. Ειδικά, όπως επισημαίνει, μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες τις οποίες μάλιστα πουλούσε ανενόχλητος στο ebay.

Θυμίζει ότι και η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό δίνει όμως και μια άλλη διάσταση λέγοντας πως σε παγκόσμιο επίπεδο, την επόμενη χρονιά, ο επαναπατρισμός πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσης τους θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Παραθέτει μάλιστα παραδείγματα επιστροφής αρχαιοτήτων από κορυφαία Μουσεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως αυτή η τάση μέσα στο 2025 αναμένεται να ενισχυθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά απέχουμε από συμφωνία

«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά (του Παρθενώνα) να βρεθούν στην Αθήνα, εκεί όπου φυσικά ήταν η αρχική τους θέση», σημείωσε ο Τζορτζ Όσμπορν.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου η επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επιστροφή 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία, ζητώντας διαφάνεια στη συμφωνία και διεκδίκηση όλων των κλεμμένων θησαυρών, όχι μόνο περιορισμένες επιστροφές.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τις Πρέσπες και μένουμε σιωπηλοί

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θαυμάζει τη "μακεδονική" γλώσσα και πολιτισμό, ενώ σχολιάζει ότι η Βουλγαρία τιμά τα οστά του Σαμουήλ, τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει ελάχιστα από τα κλεμμένα της κειμήλια.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από Βουλγαρία στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα μας παραδίδει ανθρωπολογικό υλικό που αφορά τον Σαμουήλ, σύμφωνα με συμφωνία συνεργασίας. Η τελετή θα γίνει 3/10 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ακρόπολη της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Φωτήλας: Ο πολιτισμός στηρίζει ανάπτυξη, απασχόληση και τουρισμό

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, στο 7ο Φόρουμ της Ολυμπίας, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ διασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια στον τομέα.
Πύργος Άιφελ Ολυμπιακοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στην UNESCO για τους Ολυμπιακούς Νέων Ντακάρ με πρωτοβουλία Ελλάδας

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στο Ντακάρ, η ελληνική και η σεναγαλέζικη αντιπροσωπεία στην UNESCO διοργανώνουν εκδήλωση για τον Ολυμπισμό και το ρόλο της νεολαίας στη βιώσιμη ειρήνη, προβάλλοντας το ελληνικό Ολυμπιακό ιδεώδες.