ΓΔ: 1400 0.13% Τζίρος: 34.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:25:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Γερμανικός Τύπος: Αντιμέτωπη με δραματικές στιγμές βρέθηκε η Αττική

Εκτενείς οι αναφορές στις γερμανικές εφημερίδες τόσο για την έκταση της φωτιάς όσο και για τις προσπάθειες κατάσβεσής της, αλλά και την παροχή βοήθειας από την ΕΕ.

Στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 

«Από την Κυριακή η βορειοανατολική Αττική βιώνει δραματικές στιγμές», γράφει η tageszeitung για τις πυρκαγιές που πλήττουν το λεκανοπέδιο. «Χθες ο ουρανός πάνω από την Αθήνα ήταν καλυμμένος από πυκνά σύννεφα καπνού, με τους ισχυρούς ανέμους να σπρώχνουν τις πυρκαγιές προς τα νότια, στον αστικό ιστό της μητρόπολης των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. […] Ορισμένες περιοχές στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι χρειάστηκε να εκκενωθούν». Ακόμη παραμένει άγνωστο «το πόσα σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες στις πυρόπληκτες περιοχές».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) «φέτος έχουν καεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα 17.330 εκτάρια γης – και αυτό χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις που καίγονται στην Αττική αυτές τις μέρες. Έτσι, αρκετές εβδομάδες πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου έχει ήδη σχεδόν "ισοφαριστεί” η έκταση που κάηκε συνολικά μέσα στο 2022».

«Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία και Ρουμανία στηρίζουν τώρα την Ελλάδα στέλνοντας πυροσβεστικές μονάδες», επισημαίνει από την πλευρά της η ZEIT Online. Η μεγαλύτερη βοήθεια έρχεται από τη Γαλλία, η οποία στέλνει «180 πυροσβέστες, 55 πυροσβεστικά και ένα ελικόπτερο. […] Μία πυροσβεστική ομάδα από τη Μολδαβία επιχειρεί ήδη στην Αττική, η Τουρκία έχει προσφέρει και αυτή βοήθεια ενώ αναμένεται υποστήριξη και από την Ισπανία».

«Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι κάτι το σύνηθες στην Ελλάδα. Μετά όμως από τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία των καιρικών καταγραφών, τον οποίο διαδέχθηκε ο πιο καυτός Ιούνιος και Ιούλιος, όπως και ένας ιδιαιτέρως θερμός Αύγουστος, φαινόταν εδώ και εβδομάδες πως φέτος οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να είναι άκρως σοβαρές. Και πράγματι αυτό φαίνεται να συμβαίνει τώρα», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την ίδια στιγμή «η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ελλάδα όπου πολλές περιοχές δεν έχουν δει αρκετή βροχή εδώ και μήνες, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις σοδειές – κάτι που έγινε αισθητό και στη Γερμανία, μεταξύ άλλων και με την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου. Ωστόσο δεν απειλούνται μονάχα οι ελαιώνες. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι κόνδυλοι των πατατών μαραίνονται, στη Σαντορίνη τα αμπέλια ξεραίνονται και στη Μακεδονία οι λίμνες κινδυνεύουν να στερέψουν από νερό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πύρινο κλοιό η Αττική, συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος επιχειρούν 35 εναέρια μέσα. Ξέσπασε φωτιά και στην Τερψιθέα Γλυφάδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι τα κυριότερα μέτωπα των πυρκαγιών που κυκλώνουν την Αττική

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική εν μέσω σφοδρών ανέμων, που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών από πυροσβέστες και εθελοντές. Οι τρέχοντες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκενώσεις περιοχών στα Άνω Βριλήσσια, προληπτικά και το Αμ. Φλέμινγκ

Οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια καλούνται μέσω του «112» να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσια ή προς Χαλάνδρι. Οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».