ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prosfyges-metanastes-kataulismoi
Φώτο: Shutterstock

Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλεί Ελλάδα να βελτιώσει τις δομές μεταναστών

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τη χώρα να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών και ιδιαίτερα στα νεόδμητα και χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Σε έκθεσή της μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, από τις 21 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023 και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα μαζί με την απάντηση των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) καλεί τις ελληνικές αρχές «να βελτιώσουν τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών της χώρας και ιδιαίτερα στα νεόδμητα και χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αλλοδαποί υπήκοοι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά».

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης των μελών της Επιτροπής όπως αναφέρεται ήταν «να εξετάσει τη μεταχείριση των αλλοδαπών που στερούνται την ελευθερία τους βάσει της μεταναστευτικής νομοθεσίας στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς, καθώς και στα νεόδμητα Κλειστά Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης στα νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα στη Λέσβο, την Κω και τη Σάμο».

Σύμφωνα με την έκθεση: «Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές υπογραμμίζουν ότι οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών υπηκόων στα αστυνομικά τμήματα και στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης της χώρας είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και ότι σχεδιάζονται εργασίες ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας σε τρία κέντρα κράτησης. Δίνουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών στα Κλειστά Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και για τη βελτίωση της δυνατότητας καταγραφής και τη στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, όλοι ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και ιδιαίτερα με την αρχή της μη επαναπροώθησης (non-refoulement) και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάθειρξη έως 244 έτη σε μέλη κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών

Η εγκληματική δραστηριότητα του πολυμελούς κυκλώματος αποκαλύφθηκε πέρσι τον Ιούνιο από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Αλλοδαπών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Uber Boat: Έναρξη λειτουργίας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Αθήνα

«Η επέκταση αυτής της υπηρεσίας σε τρεις νέες περιοχές αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας, που θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο της αγοράς της Ευρώπης» σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ο κύριος φόβος των Γάλλων πολιτών

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (Insee), το 2022 επτά εκατομμύρια μετανάστες ζούσαν στη Γαλλία, δηλ. το 10,3% του συνολικού πληθυσμού και το 35% από αυτούς είχαν αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα (2,5 εκατομμύρια).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα για τις αξίες του Ανθρωπισμού με 45 ακαδημαϊκούς και επιστήμονες

Την Επιστημονική Ημερίδα «Η Ευρώπη στο Μέλλον, Επιστροφή στον Άνθρωπο»,  διοργάνωσε και συντόνισε στο Ωδείο Αθηνών η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος και υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ Βίκυ Φλέσσα.