ΓΔ: 1416.39 -0.31% Τζίρος: 8.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Χίο και Κω, μάχη με τις φλόγες στην Κρήτη

Σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη. Στο σημείο επιχειρούν 75 πυροσβέστες που έσπευσαν με 25 οχήματα.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Κω, όπου οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από τις επίγειες δυνάμεις όσο και από τις εναέριες με ρίψεις νερού που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις και να ελέγξουν την κατάσταση.

Οι κάτοικοι του χωριού Καρδάμαινα που εκκενώθηκε στην διάρκεια της νύκτας για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους από νωρίς το πρωί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η επιστροφή και των τουριστών στα καταλύματά τους. Συγκλονιστική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι Κώοι στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Καρδάμαινα χθες το απόγευμα. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έμειναν στο γήπεδο Αντιμάχειας και στα σχολεία της Αντιμάχειας όλο το βράδυ, ενώ επιστρατεύτηκε και το κλειστό γυμναστήριο στην πόλη της Κω για την φιλοξενία τους.

Σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη. Στο σημείο επιχειρούν 75 πυροσβέστες που έσπευσαν με 25 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα, αλλά και δυο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε σημείο που δεν απειλεί κατοικημένη έκταση.

Μάχη με τις φλόγες σε Χίο

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Σιδηρούντα Χίου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυναμεις της Πολιτικής Προστασίας θα καταβάλλουν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της φωτιάς. Συγκεκριμένα οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Κατωφύγι Ηρακλείου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες. Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα. Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.

Σε τέσσερις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Λουτράκι, Κοζάνη, Λαμία και Αλμυρό Μαγνησίας προχώρησε η Πυροσβεστική, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα σε ακόμα 4 άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδηλώθηκαν 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη με τις φλόγες σε δασική έκταση στο Ορθοβούνι Καλαμπάκας, κοντά σε σπίτια. Στις 17:22 εκδόθηκε μήνυμα 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ορθοβούνι προς Τρυγόνα.