ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
businessdaily-Melissokomoi-Meli
Φωτο: Shutterstock

Έφτασαν στην Αθήνα οι μελισσοκόμοι, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Ήδη έχουν φτάσει στην Αθήνα οι πρώτοι και έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Αθήνα κατευθύνονται με φορτηγά και λεωφορεία μελισσοκόμοι της χώρας σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της ελληνοποίησης μελιού.

Ήδη έχουν φτάσει στην Αθήνα οι πρώτοι και έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας τους περιλαμβάνει μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή 20 μελισσοκομικών φορτηγών και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο. 

Οι αγρότες

Στο μεταξύ οι αγρότες, οι οποίοι απέκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά το Τελωνείο των Ευζώνων για δύο ώρες, ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα και πάλι τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους. Σκοπός είναι να αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και, εάν ναι, με ποιο τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το βέβαιο πάντως είναι πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον ως τις 26 Φεβρουαρίου, μέρα την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την ΕΕ, όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος τις διαμαρτυρίες τους. Ζητούν πάντως νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, παρότι ο πρωθυπουργός το απέκλεισε.

Αν και οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, αυτοί της Δυτικής Ελλάδας προτείνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αυτοί που προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ντάνιελ στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδακινιές Ημαθίας Άνοιξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χημικός από το Κεντάκι μετατρέπει χωράφι στην Ημαθία σε τουριστικό spot

Τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέφθηκαν αγρόκτημα στη Ημαθία, όπου έγιναν για λίγο αγρότες. Μέσω του πιλοτικού προγράμματος της Άννας Λογγιζίδου γνώρισαν τη συγκομιδή φρούτων και την ελληνική αγροτική ζωή, ζώντας μια μοναδική εμπειρία.
Θερμοκήπιο καλλιέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πληρωμές 6,62 εκατ. ευρώ σε 5.201 παραγωγούς για το 2025

Ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 6.617.425 ευρώ σε 5.201 παραγωγούς για αποζημιώσεις ζημιών του 2025 σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Η πληρωμή έγινε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις του έτους.
Πρόσοψη τράπεζας κολώνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΤ με «προίκα» 2 δισ. στηρίζει δάνεια έως 5 δισ. για μικρομεσαίες

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την ΕΕ φέρνει φθηνότερα δάνεια και εγγυήσεις για ΜμΕ, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ καθιστά την τράπεζα βασικό εταίρο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξανά διαθέσιμο το ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις από παραγωγούς

Ξεκίνησε ξανά η υποβολή της ΕΑΕ 2025, δίνοντας τη δυνατότητα σε δικαιούχους να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία έως 7/9/2026. Δυνατότητα επικαιροποίησης δεδομένων και διορθώσεων στα παραστατικά για συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

33,5 εκατ. ευρώ σε 67.746 δικαιούχους για αγορά λιπασμάτων

Ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης για αγρότες κι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα για αγορά λιπασμάτων, με 33,5 εκατ. ευρώ να διανέμονται σε 67.746 δικαιούχους, καλύπτοντας το 15% των δαπανών τους για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2026.