ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φάρμακα και χάπια
Φώτο: Pixabay

Στους 38 οι νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα

Σε περίοδο υψηλής δραστηριότητας βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα καθώς έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα με 136 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι μέχρι στιγμής.

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη με δεκαεπτά άτομα να χάνουν την ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της εποχικής γρίπης όπως ανέφερε η εβδομαδίαια επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 38. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 17 άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη.

Από τα 34 (89,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (10,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 15 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 4 (26,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) και τα 11 (73,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 36 (94,7%) από τα 38 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 14 (38,9%).

Συνολικά έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 80 άνδρες και 56 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 128 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 8 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 95 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 55 (57,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 40 (42,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Τα 117 (86%) από τα 136 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 50 (42,7%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 7 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 4 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 2 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 2 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Τα 13 (86,7%) από τα 15 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (38,5%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ, βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2) και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ θανάτων από καύσωνα στην Ισπανία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Η Ισπανία σημείωσε τον Μάιο ρεκόρ θανάτων από καύσωνα από το 2015, με 101 θύματα, αριθμός 3,6 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, πριν το καλοκαίρι.
Παιδιά με πορτοκαλί καπέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψυχική υγεία παιδιών: Αυξάνεται η ευαισθητοποίηση στη νέα γενιά

Το ΠΟΥ/Ευρώπης, μέσω του γραφείου στην Αθήνα, διοργανώνει εκδήλωση για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων στις 6 Ιουνίου 2026 στο Άλσος Κηφισιάς, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Κηφισιάς.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Θεμιστοκλέους: Καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα από πολλές ΕΕ χώρες

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως το ΕΣΥ προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας από πιο πλούσιες χώρες, παρά τα προβλήματα, ενώ παραδέχθηκε ανάγκη βελτίωσης μετά από επικρίσεις για ελλείψεις και υποχρηματοδότηση από την αντιπολίτευση.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κέντρο καραντίνας για Έμπολα ετοιμάζουν στην Κένυα οι αρχές

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να δημιουργήσουν κέντρο καραντίνας στην Κένυα για πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, κυρίως Αμερικανούς, καθώς η επιδημία εξαπλώνεται στο Κονγκό. Το κέντρο αναμένει έγκριση από τις αρχές της Κένυας.