ΓΔ: 2263.53 1.59% Τζίρος: 116.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:42:37
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Εξιχνιάστηκε κακουργηματική απάτη άνω των 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων.

Στην εξιχνίαση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων, προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους 8.237.193,71 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία από την έρευνα προέκυψε ότι οι εταιρίες, που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Στη συνέχεια, οι εταιρίες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίσσαμος: Σύλληψη 51χρονου για διασπορά ψευδών ειδήσεων για δήθεν εξαφάνιση

Συνελήφθη 51χρονος στον Δήμο Κισσάμου για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου σχετικά με εξαφανισμένο άτομο, προκαλώντας αναστάτωση. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται.
Κατολίσθηση σε χωριό Γουινέας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Ζηλανδία: Αγνοούμενοι μετά από κατολισθήσεις

Σφοδρή κατολίσθηση έπληξε κατασκήνωση στη βόρεια Νέα Ζηλανδία, με αγνοούμενους, ανάμεσά τους παιδιά. Η λάσπη έθαψε μέρος του χώρου κάτω από το όρος Μανγκανόι. Μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν φωνές στα συντρίμμια.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Έντονη βροχή και διακοπή κυκλοφορίας στην Ήμερου Πεύκου στα Σπάτα

Λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης στην Αττική, η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Ήμερου Πεύκου, στα Σπάτα. Στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ υπάρχουν αναλυτικά όλες οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις σε 24 ώρες για σοβαρές τροχονομικές παραβάσεις

Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο για σοβαρές τροχονομικές παραβάσεις. Ένας 60χρονος για οδήγηση υπό μέθη και τροχαίο στην εθνική Θεσ/νίκης–Βέροιας, ένας οδηγός με αφαιρεμένες πινακίδες και ένας 33χρονος που εξύβρισε αστυνομικούς και τράπηκε σε φυγή.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτροχιασμός τρένου στη Βαρκελώνη: 1 νεκρός και πολλοί τραυματίες

Αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε κοντά στη Βαρκελώνη, προκαλώντας τον θάνατο του μηχανοδηγού και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 επιβατών, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά. Το δυστύχημα οφείλεται σε κατάρρευση τοιχίου στη γραμμή.
Κούρδοι διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών υπέρ Κούρδων με αστυνομία στα τουρκοσυριακά σύνορα

Πάνω από 1.000 φιλοκούρδοι συγκεντρώθηκαν στο φυλάκιο Νουσαϊμπίν με στόχο να περάσουν στη Συρία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού. Διαμαρτυρία του DEM για επίθεση κατά Κούρδων στη Ροτζάβα.