ΓΔ: 2470.5 0.12% Τζίρος: 26.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:35:36
Ευριπίδης Στυλιανίδης ομιλία

Στυλιανίδης: Μία θητεία για ΠτΔ ενισχύει την ανεξαρτησία του

Η πρόταση για μία θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζει την ανεξαρτησία του και τη δυνατότητα να ασκεί απερίσπαστος τα καθήκοντά του, σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση που αφορά τη μία και μόνη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του θεσμού και στην απαλλαγή του από την πίεση της επανεκλογής. Όπως ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η ρύθμιση αυτή θα επιτρέψει στον Πρόεδρο να ασκεί ανεπηρέαστα τα καθήκοντά του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος και αρχηγός του κράτους.

«Αναμφισβήτητα η συζήτηση για τον ΠτΔ θα είχε μεγαλύτερη αξία, αν μιλούσαμε για έναν πρόεδρο με ενισχυμένες αρμοδιότητες», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο θεσμός διατηρεί τη συμβολική, πολιτική και εθνική του σημασία. Όπως σημείωσε, «είναι διαφορετικό να επιδιώκει κάποιος να αντλήσει αξία από την καρέκλα του, από το να δημιουργεί αυτός, ως προσωπικότητα, υπεραξία σε αυτήν».

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εισηγητής τόνισε ότι η απαίτηση για ενισχυμένη πλειοψηφία ωθούσε τις πολιτικές δυνάμεις σε συναίνεση και ενίσχυε το κύρος του θεσμού. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε, η στάση του ΠΑΣΟΚ από το 2001 και έπειτα διαφοροποιήθηκε, προτείνοντας συνεχείς ψηφοφορίες ώστε να αποφεύγονται πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις εκλογές του 2010 και του 2015, όπου, όπως είπε, η διαδικασία εκλογής του ΠτΔ «εργαλειοποιήθηκε». Επισήμανε ότι το 2010 η στάση του Γ. Παπανδρέου οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 2014 η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την εκλογή ΠτΔ προκάλεσε νέες εκλογές και το τρίτο μνημόνιο. Κατά τον ίδιο, η εμπειρία αυτή οδήγησε το 2019 στη θέση ότι η αδυναμία εκλογής Προέδρου δεν πρέπει να διακόπτει τη θητεία μιας ισχυρά νομιμοποιημένης κυβέρνησης.

«Βεβαίως ήταν και παραμένει δικαίωμα κάθε κόμματος η θέση που υποστηρίζει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μειώνει το θεσμικό κύρος του Προέδρου. Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία και συνδέθηκε με καθοριστικές στιγμές για τη Δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η διάλυση της Βουλής

Για την αναθεώρηση του άρθρου 41 του Συντάγματος, ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε την κατάργηση της επίκλησης «σοβαρού εθνικού θέματος» ως αιτίας πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Αντ’ αυτού, εισηγήθηκε ρύθμιση που θα προβλέπει «διάλυση με πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της Βουλής για ανανέωση της λαϊκής εντολής», δηλαδή αυτοδιάλυση της Βουλής, που, όπως είπε, είναι πιο ειλικρινής διαδικασία.

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι η Βουλή έχει διαλυθεί έντεκα φορές με επίκληση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας από το 1977 έως το 2023. Συνήθως, όπως ανέφερε, η διάλυση πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση τριών ετών και λίγο πριν τη λήξη της τετραετίας, ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Τα δημοψηφίσματα

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 44, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «σε ένα δημοψήφισμα έχει σημασία, όχι μόνο ΠΟΙΟΣ θέτει το ερώτημα, αλλά και ΠΩΣ το θέτει». Υπογράμμισε ότι η διατύπωση του διλήμματος μπορεί να επηρεάσει την κρίση των πολιτών, δημιουργώντας κινδύνους δημαγωγίας.

Αναφερόμενος στα ψηφιακά δημοψηφίσματα, τόνισε πως αυτά ενισχύουν τη συμμετοχή, αλλά απαιτείται διασφάλιση της μυστικότητας και του αδιάβλητου της διαδικασίας. «Για να προστατευθεί το δικαίωμα συμμετοχής και η ελευθερία επιλογής του πολίτη», είπε, η Νέα Δημοκρατία προτείνει το Σύνταγμα να καθοδηγεί τον νομοθέτη ώστε τα ερωτήματα να είναι σαφή και κατανοητά, με επαρκή χρόνο ενημέρωσης του εκλογικού σώματος.

«Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί το Σύνταγμα να μεταβιβάσει περισσότερες αρμοδιότητες στην κοινωνία», πρόσθεσε ο εισηγητής, επισημαίνοντας ότι όσο περισσότερη ευθύνη αναλαμβάνουν οι πολίτες, τόσο περισσότερο εκπαιδεύονται να αποφασίζουν υπεύθυνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Αθανασίου: Υπέρ της διατήρησης της διάταξης για τη θητεία Προέδρου

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε τη διατήρηση των δύο πενταετών θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας τη σημασία της εμπειρίας και την απουσία πρόσφατων προβλημάτων από το ισχύον σύστημα.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Δουδωνής: Πρόεδρος Δημοκρατίας υπεράνω κομμάτων για ενότητα

Ο Π. Δουδωνής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι υπερκομματικός και όχι με μία μόνο θητεία, ασκώντας κριτική στην πρόταση της ΝΔ για εξαετή θητεία και όριο, ενώ υπογράμμισε τις αντιφάσεις με άλλα αξιώματα.
businessdaily-Mitsotakis-Samaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρέσινγκ στους «σαμαρικούς» βουλευτές και τα σενάρια για νέο κόμμα

Πώς στήνει το Μαξίμου μπλόκα σε κινήσεις αμφισβήτησης από βουλευτές της επιρροής Σαμαρά. Αναμονή για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Να παραδώσει τη βουλευτική έδρα του ζητά η ΝΔ.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Στο επίκεντρο το άρθρο 86 και η ευθύνη υπουργών

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος εξετάζει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της ΝΔ για αλλαγές στα άρθρα 86, 89, 90, 97, 99 και 100, που αφορούν δίωξη κυβερνητικών στελεχών, αναθεώρηση ειδικών δικαστηρίων και δικαστικής λειτουργίας.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρούντας: Η κοινωνία απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία στο Σύνταγμα

Ο Γ. Ρούντας της «Νίκης» τόνισε πως η μεταφορά των περιορισμών εκλογιμότητας από το Σύνταγμα στον νόμο αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, ζητώντας αυστηρό έλεγχο και συνταγματική κατοχύρωση για συγκρούσεις συμφερόντων.