ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης,o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, κ. Θέμης Χασιώτης.. Φώτο: Παπαστράτος

Ξεκίνησε στην Πεντέλη η β’ φάση του προγράμματος αναδάσωσης της Παπαστράτος

Ήδη στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου έχουν φυτευτεί 35.000 δέντρα για την α’ φάση του προγράμματος αναδάσωσης της Παπαστράτος. Ακόμα 35.000 δέντρα πρόκειται να φυτευτούν στον Δ. Πεντέλης.

Στην Πεντέλη ξεκίνησε η δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αττική από την Παπαστράτος που στόχο έχει τη φύτευση 70.000 δέντρων τα οποία και έχει αναλάβει να φροντίζει η εταιρεία μέχρι το 2026, σηματοδοτώντας τον Μάρτιο ως μήνα Δασών και Νερού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην περιοχή Πηγή Καρακαντά στην Πεντέλη, υπό την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και συμμετείχαν εθελοντικά περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι της Παπαστράτος, φυτεύοντας συμβολικά τα πρώτα δέντρα της Β’ φάσης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα που ήταν το πρώτο αναδόχου αναδάσωσης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, ξεκίνησε να υλοποιείται με την Παπαστράτος να να στοχεύει στην κάλυψη 1.000 στρεμμάτων, με δέντρα συμβατά στην ελληνική βιοποικιλότητα και σε συνεργασία με την Πολιτεία & την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της Β΄φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης

Το πρώτο μέρος του προγράμματος, ξεκίνησε στον Άγιο Στέφανο, σε μια περιοχή που δεν μπορούσε να αναγεννηθεί φυσικά και ήταν η μια από τις δυο περιοχές που είχαν επιλεγεί αρχικά. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, έχοντας φυτευτεί ήδη 35.000 δέντρα, που έδωσαν πνοή σε μια δασική έκταση 500 στρεμμάτων.

Αν και η κλιματική αλλαγή πρόσθεσε ακόμα ένα εμπόδιο στην προσπάθεια αναγέννησης του δάσους καθώς 8.000 δέντρα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν εξαιτίας του εκτεταμένου καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι του 2023, η Παπαστράτος προχώρησε στην αντικατάστασή τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, οι εργασίες της εταιρείας ήταν διαρκείς και, εκτός από τη φύτευση, αφορούσαν τον καθαρισμό καμένων εκτάσεων, καθώς και τη φροντίδα των νέων δέντρων.

Για τη δεύτερη φάση του προγράμματος αναδάσωσης, αρχικά η Παπαστράτος είχε επιλέξει την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ωστόσο εκεί η φύση επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για την επιστημονική ομάδα, καθώς ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους. Για τον λόγο αυτό η ομάδα του έργου επέλεξε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία ομοίως έχει δοκιμαστεί σκληρά από πυρκαγιές.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναδάσωσης που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει στόχο τη φύτευση 35.000 δέντρων. Εκεί οι 150 άνθρωποι της εταιρείας φύτευσαν στο πλαίσιο εθελοντικής τους δράσης τα πρώτα 800 δέντρα.

 

https://youtu.be/Ox_6QGMB7Nc?si=nzhEX-VXJlOI3oq7

 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος.  Το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, θεωρείται αναγκαίο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής γης, καθώς η Παπαστράτος εκτός από τη φύτευση των δέντρων έχει αναλάβει και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος ,με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι η υλοποίησή του έχει γίνει ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές αναδάσωσης.

Βασικό κριτήριο επιτυχίας του προγράμματος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

 

Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση -προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Όλοι απαραίτητοι για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε τη σημασία της πρόληψης πυρκαγιών από όλους, κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη καθενός και τα αυξημένα κονδύλια στους δήμους για καθαρισμούς οικοπέδων και δασών.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω ισχυρών ανέμων και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε πολλές περιοχές, με έγκαιρη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει του κρίσιμου Σαββατοκύριακου.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολες μέρες λόγω πυρκαγιών: Υψηλός κίνδυνος και ενισχυμένα μελτέμια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Β. Τουρνάς τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών, καθώς η περίοδος υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές έχει ξεκινήσει, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, καύσιμης ύλης και ανέμων.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Το 85% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις πυρκαγιές, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και αποκάλυψε ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς ξεπερνούν τις 111. Το 85% οφείλεται σε αμέλεια.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.