ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσεχία: Απαγόρευση κινητών στα σχολεία από το 2027 σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η Τσεχία προωθεί νομοσχέδιο για απαγόρευση κινητών στα σχολεία από Σεπτέμβριο 2027, ισχύοντας τόσο σε μαθήματα όσο και στα διαλείμματα, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή εκπαιδευτική χρήση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπάμπις.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρά σε σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καταθέτοντας νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2027. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, η χώρα εντάσσεται στη διεθνή τάση περιορισμού του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Η απαγόρευση θα καλύπτει τόσο τις ώρες των μαθημάτων όσο και τα διαλείμματα, με ορισμένες εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή εφόσον η χρήση εγκρίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «τα σχολεία δεν θα μπορούν να επιτρέπουν σε μαθητές να κάνουν ένα διάλειμμα με τα κινητά τους τηλέφωνα πέραν αυτών των λόγων».

Η πρωτοβουλία της Τσεχίας έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων μέτρων που έχουν υιοθετήσει άλλες κυβερνήσεις διεθνώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της υπερβολικής χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους.

Πρόσφατα, η Πολωνία ακολούθησε το παράδειγμα χωρών όπως η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, εφαρμόζοντας παρόμοια απαγόρευση στα σχολεία, λόγω ανησυχιών για τη συγκέντρωση και τη συμπεριφορά των μαθητών. Παράλληλα, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδιο απαγόρευσης για τους κάτω των 16 ετών.

Ο Αντρέι Μπάμπις ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον την πιθανότητα απαγόρευσης πρόσβασης παιδιών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και άλλων χωρών που υιοθετούν αυστηρότερη στάση απέναντι στις ψηφιακές επιρροές, λόγω των ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την αντίληψη των παιδιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ανομία στην εκπαίδευση

Η Νίκη κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι σε πλαστά μεταπτυχιακά και αγορασμένες πιστοποιήσεις, με αφορμή απάντηση υφυπουργού Παιδείας στην ερώτηση του βουλευτή Τσιρώνη για τον ευτελισμό τίτλων στην εκπαίδευση.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Εξετάζουμε αύξηση προκαταβολής για τους διευθυντές σχολείων

Ο Θ. Λιβάνιος δήλωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση της πάγιας προκαταβολής προς διευθυντές σχολείων για έκτακτες ανάγκες (1.000-3.000 ευρώ σήμερα), με πιθανή σύνδεση του ποσού με τον αριθμό μαθητών.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κυβερνητική αποτυχία καθώς παραμένουν κενά στα σχολεία

Συνεχίζονται τα κενά στα σχολεία, ακόμη και μετά την τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και του Στέφανου Παραστατίδη από το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι συγκεντρώνει την εξουσία σε λίγους, περιορίζει τα θεσμικά αντίβαρα και υπονομεύει τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, ζητώντας ισχυρότερη δημοκρατία και αποκέντρωση.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Βολές κατά κυβέρνησης για προσωπικά δεδομένα και αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων, άσκησε κριτική στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.