ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας

Νέες αμοιβαίες επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones σε υποδομές

Ρωσία και Ουκρανία εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με drones κατά ενεργειακών, βιομηχανικών και σιδηροδρομικών υποδομών, με θύματα και τραυματίες και στις δύο πλευρές.

Ουκρανία και Ρωσία αντάλλαξαν νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές ενέργειας και βιομηχανίας. Η Ουκρανία έπληξε περιοχή με σημαντική πετρελαϊκή και πετροχημική δραστηριότητα, ενώ η Ρωσία ανταπέδωσε με επιθέσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα και υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ουκρανικά πλήγματα στο Ταταρστάν, στην κεντρική Ρωσία, προκάλεσαν τραυματισμούς σε τρεις ανθρώπους, ενώ ρωσική επίθεση στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός σιδηροδρομικού υπαλλήλου.

Οι συγκρούσεις αυτές εντάσσονται σε μια περίοδο έντονης αεροπορικής δραστηριότητας των δύο πλευρών. Το Κίεβο έχει αυξήσει τις επιθέσεις με drones μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινικάνοφ, δήλωσε μέσω Telegram ότι στοχοποιήθηκαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ο δήμαρχος της Νιζνεκάμσκ, Ραντμίρ Μπελγιάγεφ, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων λόγω της απειλής επιθέσεων με drones, ενόψει της εθνικής αργίας για την Ημέρα της Ρωσίας στις 12 Ιουνίου.

Αν και ο Μπελγιάγεφ δεν ανέφερε ζημιές, στην περιοχή λειτουργούν σημαντικά εργοστάσια, όπως το πετροχημικό συγκρότημα Nizhnekamskneftekhim της Sibur και το διυλιστήριο TANECO της Tatneft.

Επιθέσεις σε βιομηχανικές και ενεργειακές υποδομές

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο στρατός έπληξε δύο διυλιστήρια πετρελαίου στην περιφέρεια Ταταρστάν, προκαλώντας πυρκαγιές και στα δύο. Παράλληλα, αναφέρθηκε πλήγμα σε εργοστάσιο στην περιφέρεια Σαμάρα που παράγει συνθετικά καουτσούκ, υλικό που χρησιμοποιείται για στερεά καύσιμα πυραύλων.

Στην πόλη Τολιάτι, όπου εδρεύει η Avtovaz, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, σημειώθηκε επίσης επίθεση με drone, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια του Μπριάνσκ, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνήτη Γιγκόρ Κοβαλτσούκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν 231 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχοποιούν εσκεμμένα αμάχους.

Πλήγματα στις ουκρανικές σιδηροδρομικές υποδομές

Ρωσικά drones επιτέθηκαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και υποδομές ηλεκτρικής σηματοδότησης στην περιφέρεια Σούμι, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζόμενου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των κρατικών σιδηροδρόμων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Περτσόφσκι. Ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκε.

Η επίθεση αυτή ακολούθησε προηγούμενη επιδρομή στην πόλη Κονοτόπ, όπου ένας σιδηροδρομικός υπάλληλος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 117 drones από το βράδυ της Δευτέρας, εκ των οποίων 102 καταρρίφθηκαν ή εξουδετερώθηκαν.

Στη νότια Ουκρανία, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με drone στη Μικολάιφ, με ζημιές σε 14 ιδιωτικά κτίρια. Ένας ακόμη άνδρας τραυματίστηκε σε μεταγενέστερη επίθεση σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Reuters επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο στη ρωσική πόλη Ριαζάν

Ουκρανικά drones χτύπησαν διυλιστήριο στη Ριαζάν, 200 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με τον διοικητή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επιβεβαίωσε πλήγματα και σε 23 στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και κατεχόμενα εδάφη.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν ρωσική πετρελαϊκή πλατφόρμα στην Κασπία

Ουκρανικά drones χτύπησαν για πρώτη φορά ρωσική εξέδρα πετρελαίου στη Κασπία, σταματώντας την παραγωγή στη μονάδα της Lukoil. Η επίθεση εντάσσεται στην προσπάθεια της Ουκρανίας να πλήξει τη ρωσική πετρελαϊκή και αερίου βιομηχανία.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αναχαιτίστηκαν περίπου 50 ουκρανικά drones με κατεύθυνση τη Μόσχα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε ότι περίπου 50 ουκρανικά drones αναχαιτίστηκαν χωρίς τραυματισμούς ή ζημιές, ενώ η Ουκρανία εντείνει τις επιδρομές στη ρωσική ενδοχώρα με στόχο κρίσιμες υποδομές και τη μείωση των ρωσικών εσόδων.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πάνω από 1.500 drone επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια το 2023

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πάνω από 1.500 επιθέσεις με drones σε ουκρανικά λιμάνια από το 2026, δήλωσε ο αναπλ. πρωθυπουργός Ολέξιι Κουλέμπα. Παρά αυτά, ο θαλάσσιος διάδρομος παραμένει ενεργός με 40 εκατ. τόνους φορτίου φέτος.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικά drones χτύπησαν ρωσική βάση και αποθήκη πετρελαίου

Ουκρανικά drones έπληξαν αποθήκη πετρελαίου στην Κρασνοντάρ και στρατιωτική βάση κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι στο Χ. Τόνισε πως κάθε αδικία κατά της Ουκρανίας θα έχει δίκαιη απάντηση.