ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Λαβρόφ: Θεμιτοί στόχοι οι ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία για τη Ρωσία

Η Ρωσία προειδοποιεί πως κάθε ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων ή υποδομών στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως ξένη επέμβαση και νόμιμος στόχος, ενώ επαινεί τις προσπάθειες Τραμπ για ειρήνη, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία διαμηνύει ότι θα θεωρήσει κάθε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ή υποδομών στην Ουκρανία από τρίτες χώρες ως ξένη επέμβαση και θα αντιμετωπίσει τέτοιες ενέργειες ως νόμιμους στόχους. Η σχετική ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα από το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, με αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ενημέρωση, εξήρε τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της σύγκρουσης, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιλαμβάνεται τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως η ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων ή υποδομών από δυτικές χώρες στην Ουκρανία συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Δυτικές χώρες έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία για την υποστήριξη πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, η Μόσχα προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, εφόσον αναπτυχθούν στην Ουκρανία, θα γίνουν θεμιτοί στόχοι για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Οι ΗΠΑ ηγούνται πρωτοβουλιών για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο δεύτερος γύρος των τριμερών συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, το ζήτημα της παραχώρησης διεθνώς αναγνωρισμένων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία αποτελεί σημείο έντονης διαφωνίας στις συνομιλίες. Το Κίεβο απορρίπτει τις ρωσικές αξιώσεις για το σύνολο του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που δεν ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά τις «στοχοθετημένες προσπάθειες» της κυβέρνησης Τραμπ για διευθέτηση του πολέμου και κατανόηση των ρωσικών ανησυχιών σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην Ουκρανία. Χαρακτηρίζει τον Τραμπ ως έναν από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς που αρνήθηκαν να θέσουν άνευ νοήματος προαπαιτούμενα για διάλογο με τη Μόσχα και αναφέρθηκαν δημόσια στα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοινώνει κατάρριψη 419 ουκρανικών drones σε μια νύχτα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 419 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις περισσότερες αναχαιτίσεις να σημειώνονται στην Κριμαία, το Κρασναντάρ και κυρίως την περιφέρεια της Μόσχας.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αναχαιτίστηκαν περίπου 50 ουκρανικά drones με κατεύθυνση τη Μόσχα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε ότι περίπου 50 ουκρανικά drones αναχαιτίστηκαν χωρίς τραυματισμούς ή ζημιές, ενώ η Ουκρανία εντείνει τις επιδρομές στη ρωσική ενδοχώρα με στόχο κρίσιμες υποδομές και τη μείωση των ρωσικών εσόδων.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Μόσχα παραμένει πιστή στις συμφωνίες Αλάσκας με Τραμπ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη σε όσα συμφωνήθηκαν με τις ΗΠΑ στη σύνοδο στην Αλάσκα το 2023, σχετικά με πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Το Κίεβο αρνείται να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Οι επιθέσεις ουκρανικών drone επιχειρούν αποσταθεροποίηση της Ρωσίας

Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία, επισημαίνοντας αύξηση επιθέσεων σε διυλιστήρια πετρελαίου. Τονίζει πως δεν βλέπει προοπτική για διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη απειλεί ξανά την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ουδέτερες

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας και εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ τόνισε πως η στρατιωτική στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.